Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 nasvetov za spomladansko prevetritev vašega doma

SPRING CLEANING

SHUTTERSTOCK

Patricija Kavčič - objavljeno 25/04/18

Učinkovito in raznovrstno pomladansko čiščenje

Priznajmo si, da so naše sobe (in še kaj) večinoma kot brlogi, kjer so neznane živali (zveri?) zaspanke preživele zimo. Čudno, kajne? Ampak je, kar je, in če želimo v toplejši del leta stopiti z novim zagonom, ki vselej prav pride, predlagam prevetritev. Na vseh področjih.

1. Soba

Kaos deluje zastrašujoče in uničuje delovno vnemo. Predvsem izgube slednje si ne smemo privoščiti, zato se čistke lotimo sistematično. Že če zamenjamo posteljnino, je razlika opazna. Še pred tem priporočam čiščenje oken in temeljito odstranjevanje prahu, ves čas pa naj bo blizu koš za smeti – za vse, kar je brez kakršnekoli vrednosti na policah, mizi ali celo na tleh. Bodimo neusmiljeni. Mimogrede, sesalec je naš najboljši prijatelj!


FAMILY ORGANIZING HOME

Preberite še:
Triki za bolj organiziran dom

2. Garderoba

Omare večinoma spadajo v sobo, a je z njimi toliko opravka, da si zaslužijo svojo kategorijo. Vsak kos, naj bo obutev ali oblačilo, trikrat preverimo in se vprašajmo, ali še služi svojemu namenu. Če ga v zadnjem mesecu nismo oblekli, ga bomo še? Smo prepričani? Kdaj točno? Ne slepimo se. Za nas neuporabne kose raje skrbno pripravimo za koga, ki mu bodo prišli prav. Če takšne osebe ne poznamo, se obrnimo na Karitas.

3. Elektronske naprave

Ker se čiščenja lotevamo celostno, za svež videz in delovanje preglejmo tudi aplikacije, programe, stare datoteke, nadomestne kopije … Izbrišimo vso balastno in zastarelo “kramo”, da bodo tudi naše napravice laže dihale in nam tako bolje služile. Ne pozabimo preveriti, ali so na predvajalnikih glasbe že naložene pomladne melodije.


CHILDREN

Preberite še:
Kako doseči, da bodo vaši otroci redoljubni?

4. Jaz

Že prav, da smo zavzeti pri čiščenju okolice, a kaj nam to koristi, če ne očistimo tudi sebe? Poskrbeti bo treba za telo, dušo in duha. Vsak najbolje ve, kje se je nabrala najdebelejša plast prahu: na kolesu, posodi za sadje, dnevniku, Svetem pismu, odnosih … Najbolj zanesljiva metoda za globinsko čiščenje je – preverjeno – spoved.

5. Shramba

Čistiti karkoli v povezavi s hrano je vedno dobra ideja. Preglejmo roke trajanja živil, ki ležijo po omarah, predalih, policah, ter izberimo hrano, ki jo je treba najhitreje porabiti. Poskusimo nato za krepčilo med pomladanskim čiščenjem ali po njem skuhati nekaj novega iz vseh teh dobrot, še preden se pokvarijo. Pa Bog požegnaj!

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina. Letnik 67, št. 16.


FAMILY AT HOME

Preberite še:
Mamina nerešljiva enačba. Vam je znana?


GIRL CLEANING

Preberite še:
Kako otroke naučiti, da bo pospravljanje samoumevno


WOMAN,PARK,JOURNAL

Preberite še:
3 načini za skok v učinkovito pomlad

Tags:
osebna rastotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.