Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Ko nekdanji predsednik vlade pri 92 letih postane katoličan

Trần Thiện Khiêm

© AsiaNews

Arthur Herlin - objavljeno 09/04/18

Trân Thiện Khiêm, vidna osebnost vietnamske vojne, se je spreobrnil v katoliško vero

Za veliki skok ni nikoli prepozno. Nekdanji vietnamski predsednik vlade je ob letošnji veliki noči prejel krst, star je 92 let.

Kar je bilo nekoč obrekovanje, je danes postalo resničnost. Trân Thiện Khiêm se je spreobrnil v katoliško vero. Vietnamskega generala, večkratnega ministra in predsednika vlade, privrženca demokratične republike v Vietnamu, so njegovi komunistični nasprotniki večkrat napačno označevali za katoličana. S tem so ga želeli predvsem diskreditirati, češ, da služi tujim interesom, še posebno francoskim ali ameriškim.

Vendar Khiêm trdi, da je v obdobju krize, s katero so bila zaznamovana šestdeseta leta prejšnjega stoletja v Vietnamu, sledil tradicionalnemu verstvu, ki je bilo v tistem obdobju v Vietnamu tudi edino sprejemljivo in pri katerem gre predvsem za češčenje prednikov.


GREGOR ZONTA

Preberite še:
Zakaj se nekdanji zvezdnik resničnostnega šova pri 36 letih da krstiti?

GENERAL TRAN THIEN KHIEM
PHOTO CREDIT: FRANCOIS SULLY via manhhai | Flickr (CC BY 2.0)

Nestanovitno in dramatično življenje

Videti je, da je bilo njegovo nestanovitno in pogostokrat dramatično življenje ovira za resnično in globoko spreobrnjenje. Vso svojo kariero v obdobju vietnamske vojne (1955–1975) je bil Khiêm namreč vpleten v številne državne udare, ki so imeli včasih tragične posledice.

Med drugim je leta 1963 sodeloval pri udaru na predsednika Ngoja Dinha Diêma, katoličana, ki mu je bil celo boter in ga je tri leta prej branil. Diêm ni preživel.

Po letu 1969 je sodeloval še pri vrsti drugih spletk in nato dobil mesto predsednika vlade, ki ga je obdržal vse do padca Sajgona ob koncu vojne, aprila 1975.


ABUNA YEMATA GUH

Preberite še:
Krst v tej cerkvi je lahko celo vprašanje življenja in smrti

Sad dolgega premišljevanja

Čeprav so ga vedno obkrožale katoliške osebnosti, se Khiem ni nikdar resnično spreobrnil. Šele na večer svojega življenja se je po svoji volji odločil pridružiti Katoliški cerkvi. Krst in prvo sveto obhajilo je prejel na letošnjo veliko noč. Za AsiaNews je dejal, da je bil to sad dolgega premišljevanja o življenjski poti in globoke analize katoliške vere.

Posebna tiskovna agencija je objavila starega državnika v pokoju s sklenjenimi rokami na invalidskem vozičku. Dodal je, da je sprejetje krščanstva zanj najgloblje in najlepše doživetje, kar jih je kdaj občutil.

Vietnamska Katoliška cerkev je po poročanju AsiaNews njegovo odločitev pozdravila. Z veseljem ugotavlja, da se znane vietnamske osebnosti in intelektualci “povečano zanimajo” za katoliško vero. “Vse več ljudi, kot so Trân Thiện Khiêm, vstopa v Cerkev po navdihu pričevanj vere laikov in duhovnikov, ki si upajo izzvati [komunistični] režim v dobro slabotnih in ubogih.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


FAYE DUNAWAY, TONY BLAIR, GARY COOPER

Preberite še:
10 najbolj znanih ljudi, ki so postali katoličani


COW

Preberite še:
Krava bolje razloži katoliške redove kot večina učbenikov


CIRIL ČUŠ

Preberite še:
Oče ga je tepel in mu 14-krat prebil glavo, a Ciril je zmogel vse odpustiti

Tags:
spreobrnjenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.