Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 načinov, kako lahko velikonočno vzdušje ohranite vse leto

WOMAN TAKING TIME

Shutterstock

Patricia Bailey - objavljeno 04/04/18

Obdobje veselja, upanja in novega življenja naj se ne konča s praznikom velike noči

Eno izmed neminljivih sporočil velike noči je, da se ta nikoli ne konča, ker živimo v anno domini, “letu vstalega Gospoda”. Tudi po tem, ko je velikonočnih praznikov že davno konec in smo v ogenj vrgli še zadnje lupine velikonočnih pirhov, lahko še vedno izkusimo novo rojstvo, nov začetek v upanju, miru, veselju in novem življenju.

Predlagamo nekaj praktičnih načinov, kako v lastnem življenju ohranjati velikonočnega duha, začnemo lahko od zunaj, končamo pa lahko na bolj ponotranjeni ravni.

1. Opravite spomladansko čiščenje

Eden izmed najopaznejših načinov novega začetka je, če prečešemo hišo ter podarimo vse stare igrače in oblačila, ki jih nihče več ne uporablja. Prezračite tudi svojo omaro in se vprašajte: ali sem to v zadnjem letu sploh kdaj oblekla? Če je odgovor ne, stvar podarite. Ne oklepajte se stvari, ki jih nikoli ne uporabljate.


CHOCOLATE

Preberite še:
Skrivnostni izvor priljubljenih velikonočnih simbolov

2. Gibajte se na svežem zraku

Zima je bila dolga, zato potrebujemo svež zrak in priložnost za gibanje. Tudi če vam uspe le 20 minut hoje na dan, to storite! Če vam uspe zjutraj, ob ptičjem petju, še toliko bolje. Celo zmerna telesna vadba lahko naredi čudeže za naše telo in dušo. Ali kot je rekel grški filozof Hipokrat: ”Če ste slabe volje, se sprehodite. Če ste še vedno slabe volje, se znova odpravite na sprehod.”

WOMAN READING
Shutterstock

3. Vnesite nekaj tišine v svoj dan

Nenehno smo prežeti s hrupom in pretirano stimulacijo čutov, ves čas priklopljeni na telefone. Naše duše pa potrebujejo trenutke tišine, da lahko zadihajo ter najdejo jasno misel in mir. Nedavne raziskave so pokazale, da tišina zmanjšuje stres in pospešuje rast hipokampusa,  del možganov, ki je zadolžen za učenje in spomin. Zato si vzemite čas za odklop. Občudujte sončni zahod ali opazujte zvezde. Taborjenje in ribarjenje sta prav tako čudovita načina, da zadovoljite svojo potrebo po tišini. Celo sprehod s psom je lahko izvrsten izgovor za nekaj trenutkov tišine.

4. Na bralni seznam dodajte duhovno literaturo

Branje kakovostne duhovne literature vam lahko pomaga znova vzpostaviti pogovor z Bogom. Pet minut duhovnega branja, preden zvečer ugasnete luči, zadošča, da nahranite svoj razum in dušo.


BIBLE

Preberite še:
Kako smo z otroki začeli brati Sveto pismo

5. Dan ali konec tedna posvetite Bogu

Včasih 15 minut tu in tam ne zadošča za poglobitev našega duhovnega življenja. Če torej zaslišite ta klic, razmislite o celodnevnem umiku ali duhovnih vajah ob koncu tedna, poromajte do cerkve ali romarskega središča, ali pa en dan posvetite delu za človekoljubno organizacijo. Če se vam nič od tega ne zdi uporabno, naredite iz nedelje to, kar naj bi od nekdaj bila: mala velika noč, dan počitka in premišljevanja; povežite se z Bogom in si vzemite odmor od vseh drugih stvari.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


NADAL

Preberite še:
7 lekcij Rafaela Nadala za vsakdanje življenje


CROSS

Preberite še:
Želiš verovati v vstajenje?


AMINO DE SANTIAGO

Preberite še:
“Camino te postavi pred ogledalo in te pripelje, kamor moraš priti”

Tags:
velika noč
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.