Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ali bi lahko kdo ukradel Jezusovo telo?

WEB3-JESUS-RESURRECTION-TOMB-EMPTY-SHUTTERSTOCK

SHUTTERSTOCK

Juan Chapa - objavljeno 02/04/18

Tisti, ki so se počutili neprijetno ob potrditvi, da je Jezus vstal in da so našli prazen grob, v katerega je bil položen, so najprej pomislili, da je nekdo ukradel njegovo telo (prim. Mt 28,11−15).

Nagrobni kamen s cesarjevim ukazom, ki so ga našli v Nazaretu in spomni, da je treba spoštovati nedotakljivost grobov, priča, da je izginotje trupla nekega Nazarečana okrog leta 30 povzročilo veliko vznemirjenja.

Samo dejstvo, da so našli prazen grob, vendarle ne bi preprečilo pomisleka, da so telo ukradli. Kljub vsemu pa je na svete žene in Jezusove učence, ki so se približali grobu, prizor napravil tako velik vtis, da je bil, celo preden so Jezusa znova videli živega, to prvi korak k priznanju, da je vstal od mrtvih.


PASSION OF CHRIST

Preberite še:
Kakšna je bila Jezusova smrt?

V evangeliju svetega Janeza je natančno opisano, kako so vse našli. Ta pripoveduje, da je šel Peter, ko sta Peter in Janez slišala, kar jima je povedala Marija, h grobu z drugim učencem: “Skupaj sta tekla, vendar je drugi učenec Petra prehitel in prvi prišel h grobu. Sklonil se je in videl povoje, ki so ležali tam, vendar ni vstopil. Tedaj je prišel tudi Simon Peter, ki je šel za njim, in stopil v grob. Videl je povoje, ki so ležali tam, in prtič, ki je bil na Jezusovi glavi, vendar ni ležal s povoji, temveč posebej zvit na drugem mestu. Tedaj je vstopil tudi oni drugi učenec, ki je prvi prišel h grobu; in videl je in veroval.” (Jn 20,4−8)

Povoji kot glavni dokaz

Besede, s katerimi evangelist opiše, kar sta s Petrom videla v praznem grobu, zelo realistično izražajo vtis, ki sta ga dobila ob tem, čemur sta bila priča. Na začetku sta presenečena, ker sta našla povoje. Če bi nekdo vstopil v grob, zato da bi odstranil telo, ali bi se zamotil z odstranjevanjem povojev, da bi odnesel samo telo? Ne zdi se logično. Poleg tega je bil prt “zvit” tako, kot je bil zvit okrog Jezusove glave v petek popoldne.

Povoji so ostali tako, kot so jih ovili okrog Jezusovega telesa, toda zdaj niso ovijali ničesar, zato so “ležali tam”, votli, kot da bi Jezusovo telo izpuhtelo, odšlo skozi njih, ne da bi jih odvilo. In v opisu tega, kar so videli, je še več presenetljivih opomb. Ko so telo zavili v mrtvaški prt, so najprej zvili prt okrog glave, nato so vse telo, tudi glavo, ovili s povoji. Janezova pripoved natančno razloži, da je bil prt v grobu “na istem mestu kot prej”, to pomeni, da je bil postavljen enako kot prej, ko je bilo tam Jezusovo telo.


MAN SUNSET

Preberite še:
Ti ne boš umrl!

Človeku nerazložljiva odsotnost

Opis v evangeliju izjemno natančno prikazuje, kar sta občudovala osupla apostola. Odsotnost Jezusovega telesa je bila za človeka nerazložljiva. Fizično ni bilo mogoče, da bi ga kdo ukradel, saj bi moral, da bi ga vzel iz mrtvaškega prta, odviti povoje in prt, tako da bi ti ostali razpuščeni. Toda povoji in prt so ležali pred njimi natanko tako kot v petek popoldne, ko so tam pustili Učiteljevo telo. Edina sprememba je bila, da Jezusovega telesa ni bilo več. Vse drugo je bilo na svojem mestu.

Ostanki, ki sta jih našla v praznem grobu, so bili tako pomenljivi, da sta zaradi njih po svoje občutila Gospodovo vstajenje, kajti “videla sta in verovala”.

Prispevek je objavljen v knjigi 50 vprašanj o Jezusu, ki jo je izdala založba Družina.


ANGEL

Preberite še:
Jezusovo vstajenje od mrtvih – resnica ali mit?


DROGA KRZYŻOWA

Preberite še:
5 navdihujočih navedkov o moči in lepoti Jezusovega trpljenja

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.