Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 29. februarja |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

To je “najpomembnejša vest vse človeške zgodovine”

STANISLAV ZORE

PRINTSCREEN | YOUTUBE

Barbara Oprčkal - objavljeno 01/04/18

"Radujte in veselite se!", "Odrešeni ste, aleluja!", "Smrt in greh sta premagana, aleluja!"

“Morda se bo kdo od ljudi pri navedenih vzklikih vprašal: Kaj to pomeni? Zakaj je Jezus vstal od mrtvih? Česa sem pa jaz rešen? Kaj vse to praznovanje pomeni in kako konkretno to vstopa v moje življenje?” so izpostavili slovenski škofje v svojem voščilu, ki je, kot so zapisali, hkrati molitev in prošnja k Svetemu Duhu za veselje in sprejemanje velikonočne skrivnosti.

“Na binkoštni dan so apostoli prejeli Svetega Duha, da so razumeli in v polnosti vstopili v skrivnost velike noči: Jezusove daritve in odrešenja. V skupnosti Cerkve so se ljudje veselili, se dali krstiti, oznanjali Jezusovo vstajenje in živeli novo življenje; življenje prenovljenih ljudi, življenje velikonočnega kristjana.”

Vsem so zaželeli, da bi bili odprti Svetemu Duhu za prejem oznanila, “… da bi vaša srca napolnilo veselje zaradi odrešenja; da bi to skrivnost sprejeli kot neizmeren dar; da bi vstali Jezus vstopil v vaš vsakdanjik in vse medsebojne odnose; da bi to veselo novico posredovali še drugim ljudem!”


ANGEL

Preberite še:
Jezusovo vstajenje od mrtvih – resnica ali mit?

Ko je Jezus vstal od mrtvih, gredo naši koraki naprej

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore pa je v svoji velikonočni poslanici zapisal, da je sporočilo o Jezusovem vstajenju najpomembnejša vest vse človeške zgodovine. “Kajti do tistega trenutka, ko je Jezus vstal od mrtvih, so naši koraki vodili samo do groba: do groba naših bližnjih in prej ali slej tudi do groba vsakega izmed nas. Ko je Jezus vstal od mrtvih, gredo naši koraki naprej in zato mora danes po vsem svetu odmevati svetu sporočilo: Jezus je vstal! Zares je vstal!”

Poslanico ljubljanskega nadškofa pa si lahko ogledate v videu.

Ne bojmo se poslanstva, ki nam je zaupano

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa je izpostavil, da velikonočno sporočilo zaznamujeta dve dejstvi: prazen Jezusov grob in Jezus, ki se je učencem resnično prikazal. “Na podlagi tega se je oblikovalo velikonočno oznanilo in izročilo, ki je prek pričevanja apostolov in prvih učencev prišlo vse do nas in nas nagovarja.”

Poudaril je tudi, da krščanstvo ni skupek nekih zapovedi in pravil, ampak je najprej vera v Jezusovo vstajenje.

“Želim vam, da bi tudi vaša srca bila odprta in pripravljena sprejeti dar odrešenja, ki nam ga je Gospod zaslužil … Naj vaša srca napolni veselje in upanje, da boste lahko v ta svet prinašali luč upanja in živete vere. Vstali Gospod nas pošilja polne velikonočnega veselja, poguma in vere v naše družine, skupnosti in delovna mesta. Ne bojmo se poslanstva, ki nam je zaupano!”

[protected-iframe id=”f84e64f4e4ccc6c61f86a4ee2b0727ef-133580111-130919046″ info=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAlojzijCvikl%2Fvideos%2F2067199133320333%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]

Vstajenje je resnično upanje za svet

Papež Frančišek pa je v tradicionalnem velikonočnem blagoslovu urbi et orbi med drugim dejal, da z vstajenje z močjo Božje ljubezni “razprši hudobnost, opere krivdo, padlim povrne nedolžnost in veselje žalostnim, odžene sovraštvo, spodbuja složnost med ljudmi”.

VATICAN-POPE-MASS-EASTER
AFP PHOTO / Andreas SOLARO

“Kristjani verjamemo in vemo, da je vstajenje Kristusa, resnično upanje za ta svet in upanje, ki ne razočara,” je še poudaril papež in dodal, da ta moč rodi sad tudi danes v brazdah naše zgodovine, ki je zaznamovana s toliko krivicami in nasiljem.

“Dragi bratje in sestre, ponovno voščim blagoslovljeno veliko noč vsem … Naj veselje in upanje vstalega Jezusa potolažita družine, posebej še ostarele, ki so dragoceni spomin družbe, in mlade, ki predstavljajo prihodnost Cerkve in človeštva,” pa je papež povedal v svojem voščilu.


DROGA KRZYŻOWA

Preberite še:
5 navdihujočih navedkov o moči in lepoti Jezusovega trpljenja
Preberite še:
Zakaj sploh žegen in kam z ostanki?

Tags:
velika noč
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.