Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

V čem smo katoličani edinstveni na svetu?

POPE FRANCIS

Antoine Mekary I ALETEIA

Samo Pučnik - objavljeno 19/03/18

Od kod rimskemu škofu oblast nad več kot 1,2 milijarde ljudmi?

Ste vedeli, da je Katoliška cerkev na svetu edina večja verska skupnost, ki ima samo enega poglavarja? Papež tako vodi inštitucijo z več kot 1,2 milijarde ljudmi.

Cerkev, zidana na skali

Prepričanje, da je Cerkev zgrajena na trdnem temelju, izhaja že iz Svetega pisma. V grškem prevodu se za apostola Petra pojavi ime Petros, kar izvira iz besede skala, petra. Tako Jezus sam pove Petru, da bo on tista skala, na kateri bo sezidal Cerkev (Mt 16,18). 


Preberite še:
Zakaj so vatikanski arhivi “tajni”?
BAZYLIKA ŚWIĘTEGO PIOTRA
Shutterstock

Preberite še:
Zakaj je sedež apostola Petra tako pomemben, da ima svoj praznik

Lahko ta skala umre?

Apostol Peter je po Kristusovem vstajenju in prihodu Svetega Duha začel aktivno izvrševati vodstveno vlogo v Cerkvi. Tako je imenoval škofe po vsem svetu, da bi se evangelij lažje širil. Ko je apostol Peter umrl mučeniške smrti, so ti škofje izbrali novega rimskega škofa. Danes to zborovanje kardinalov imenujemo konklave.

CARDINALS;MASS
Jeffrey Bruno | Aleteia

Kako pa skala postane papež?

Rimskega škofa, ki je poglavar Cerkve, imenujemo papež, kar v latinščini pomeni oče oziroma očka. Vse do 10. stoletja se je izraz papež uporabljal za veliko večino duhovnikov, od takrat pa le za rimskega škofa. Ta se imenuje tudi pontifex maximus (veliki graditelj mostov) in servus servorum Dei (služabnik Božjih služabnikov).


Preberite še:
Vera in znanost ne gresta skupaj? Ne drži
VATICAN
VHacks2018 | Facebook

Zakaj potrebujemo papeža?

Papeška služba je tako danes stara že skoraj 2.000 let. Papež imenuje škofe in kardinale po svetu in navzven predstavlja vso Katoliško cerkev. Toda papeška služba ni samo organizacijska. Ker je naslednik apostola Petra, ima tudi avtoriteto, da Cerkev vodi in jo ščiti pred zmotami.

Katoličani papeža ne častimo, ampak mu le zaupamo, da po Kristusovem naročilu in s sodelovanjem Svetega Duha vodi Cerkev na zemlji.


MAN PRAYING CHURCH

Preberite še:
“Ne bom več hodil v cerkev!”


Preberite še:
Duhovnik med prostitutkami: “V njih je le prošnja: ′Me lahko imaš rad?′”

Tags:
papež
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.