Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Svetnik, zaradi katerega se Ircem ni treba postiti

St.-Patrick-painting-in-church-Basilica-di-Santa-Maria-Ausiliatrice-shutterstock

Renata Sedmakova | Shutterstock

Samo Pučnik - objavljeno 17/03/18

Sveti Patrik je "močnejši" od posta

Sveti Patrik je za Irce in Cerkev na Irskem tako velikega pomena, da so vsi Irci (tudi tisti, ki živijo v Ameriki in drugod po svetu) oproščeni postenja na njegov godovni dan.

Zakaj sv. Patrika upodabljajo z deteljico?

Človek, ki je spreobrnil narod

Kako je mogoče, da je sveti Patrik tako pomemben za Irsko? Vemo, da se je rodil v 5. stoletju v Angliji rimskim staršem. Kljub temu da je bil njegov oče diakon in njegov ded duhovnik, sam v mladosti ni bil veren. Pri 16. letih so ga ugrabili pirati in ga kot sužnja prepeljali na Irsko, tam je šest let delal kot pastir, nato pa je pobegnil na celinski del Evrope.

IRISH CROSS
Jennifer Boyer | CC BY 2.0

Po pobegu se je spreobrnil in študiral  v več samostanih v Franciji. Tam je tudi bil posvečen v duhovnika in poslan nazaj na Irsko kot misijonar. Spreobrnil je na tisoče Ircev, celo nekaj plemkinj in sinov kraljev, ter skrbel za duhovniške poklice.


Preberite še:
Slovenec, po katerem se imenuje tudi mesto v ZDA

“Oče” Irske

Da pa je Patrik zares izjemno pomemben za Irce, nam pove dejstvo, da god svetega Patrika na Irskem ni samo cerkveni, temveč tudi državni praznik. Zgodba o njegovem življenju, ki se je prenašala prek ustnega izročila, je postala vzor ne le kristjanom, ampak vsem Ircem.

WEB3-CLOVER-PD
CC BY-SA 3.0

Kako pomemben vpliv je imel, se kaže tudi prek njegovih simbolov, ki so danes simboli Irske ‒ triperesne deteljice (ang. shamrock), ki naj bi jo po legendi uporabil, da je poganskim Ircem predstavil Sveto Trojico, in zelene barve. Kroži tudi legenda, da je prav sveti Patrik pregnal iz Irske vse kače.


Preberite še:
Starost ni ovira: 93-letna babica gre pomagat otrokom v Kenijo

God svetega Patrika

Na začetku 17. stoletja je celotna Cerkev sprejela 17. marec za dan, ko se praznuje god svetega Patrika (na Irskem so praznovali njegov god  že v 9. stoletju). Irci v svoji domovini ta dan praznujejo s sprevodi in nošenjem zelene barve, za kosilo pa imajo soljeno govedino in zelje. Od leta 1903 je na Irskem to tudi državni praznik.

WEB3-PATRICKSDAY-DUBLIN-PD
CC BY-SA 2.0

Na ta dan so vsi, ki so na Irskem, oproščeni posta, tako da lahko uživajo meso in alkohol, prav tako pa se ni treba postiti tistim v Severni Ameriki, ki imajo Irske prednike.


Preberite še:
“Če bi delala od jutra do večera, bi bil to največji osebni neuspeh”

Preberite še:
10 hollywoodskih zvezdnikov, ki so katoliki

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.