Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Uspešna manekenka, čeprav ji manjka polovica roke

Klemen Čeligoj - objavljeno 03/03/18

Shaholly Ayers bo nastopila tudi na milanskem tednu mode

Snemanje na Havajih:

[protected-iframe id=”dcffd6b4f578f09d61bbe97d3f8dd01a-133580111-130922336″ info=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FShahollydawn%2Fposts%2F1724305977609805%3A0&width=500″ width=”500″ height=”506″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]

Shaholly Ayers je od nekdaj sanjala, da bi postala manekenka. Vedela pa je, da bo sanje težko uresničila, saj se je rodila le z zgornjim delom desne roke (do komolca).

Mladost, tlakovana iz zavrnitev

“Med odraščanjem sem ves čas poslušala, česa ne zmorem,” se spominja na Floridi rojena Havajčanka. V osnovni šoli ji je učitelj rekel, da ne bo mogla sodelovati pri telovadbi. V najstniških letih ji trener ni dovolil trenirati košarke.


JERNEJ SLIVNIK

Preberite še:
Hrabri Jernej pri le 17. letih izpolnil svoje sanje

Zavrnitev je doživela tudi, ko je v času študija želela izpolniti svoje sanje in se je prijavila za sodelovanje v modni agenciji. Agentka ji je povedala, da brez dveh rok preprosto ne more postati manekenka, in niti prepričevanje, da lahko nosi bionsko protezo, ni pomagalo.

Vnovična zavrnitev je Shaholly prizadela in razjezila. Po premisleku se je odločila, da bo skušala svojim sanjam slediti brez modne agencije. Sčasoma, po trdem delu in več zavrnitvah, ji je le uspelo. Na modni brvi včasih nosi protezo, drugič pa je brez nje.


PRIMOZ JERALIC

Preberite še:
Šport ga je pokopal in mu tudi pomagal, da se je pobral

Pravi, da se odloči glede na to, katera oblačila takrat nosi. Tudi v zasebnem življenju jo nosi le občasno, takrat, ko jo potrebuje. Proteza ji torej pomeni nekakšno orodje, s katerim si olajša nekatera opravila, sicer pa je navajena živeti brez nje.

Od “enoroke spake” do uspešne manekenke

V otroštvu se Shaholly ni spopadala le s težavami zaradi manjkajočega dela roke, pač pa so ji dodatno oviro predstavljali odzivi okolice. V osnovni šoli so se norčevali iz nje. Nekoč so jo imenovali tudi enoroka spaka.

Havajska manekenka si želi, da bi ljudje premislili, kaj se jim zdi lepo. Spominja se namreč, da so ji ljudje neštetokrat rekli, kako zelo lepa bi bila, če bi le imela obe roki – kot da bi bilo število rok merilo za lepoto.

Ob takih pripombah je velikokrat jokala in preteklo je mnogo let, da je spoznala, da pravzaprav ne potrebuje sprejemanja drugih. Bistveno je, da svojo podobo sprejme sama. Ko ji je to uspelo, so tudi drugi začeli nanjo gledati drugače.
Preberite še:
Lastnik zgodovinske kolajne premika meje v glavah

Novo osmišljanje lepotnih idealov

Če so se nekoč zgražali nad “enoroko spako”, danes njeno lepoto mnogi občudujejo. “S svojim delovanjem na modni sceni želim pokazati, da tudi ljudje brez roke marsikaj zmoremo,” pravi manekenka, ki pomaga na novo oblikovati lepotne ideale.

S tem navdihuje mnoge, ki se soočajo s podobno izkušnjo. Z njo se želi srečati ogromno staršev, ki imajo otroke le z delnimi okončinami. Shaholly jim skuša vliti dodatno upanje in otroke spodbuditi, da bi kljub omejitvam skušali živeti svoje sanje.


PODGORNIK KOSTELIC

Preberite še:
Peklenskih 582 kilometrov tudi na minus 34 stopinjah Celzija

Nastopila je tudi v New Yorku:

Dobrodelno v Milanu

Ayersova je v preteklosti nastopila tudi na tednu mode v New Yorku. Na tej prireditvi je sicer pred njo že nastopila Rebekah Marine, ki je prav tako manekenka brez spodnjega dela desne roke.

Rebekah je nosila protezo, zato so jo poimenovali bionska manekenka. Shaholly Ayers je bila tako prva manekenka, ki je na tednu mode v New Yorku nastopila brez proteze.

Shaholly je uspel še en pomemben dosežek. Nastopila bo na slovitem milanskem tednu mode. Po modni brvi se bo sprehodila na  dogodku, s katerim bodo zbirali denar za organizacijo Vertical Foundation, ki financira raziskave za pomoč po poškodbi hrbtenjače.

Članek je bil najprej objavljen v Družini št. 10.


SKIER

Preberite še:
Je med postom “prepovedano” uživati?


FOOD

Preberite še:
Kaj pa če bi za postni obrok poizkusili to jed?


TERAPEVTA BREZNIKAR RUPARČIČ

Preberite še:
Nemoč, žalost, nerazumljenost, sram. Tabu, ki to ne bi smel biti
Preberite še:
“Ko je hudo, se ženska vedno bolje znajde kot moški”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.