Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Molitev za vse, ki se borijo z rakom na dojki

woman-1006100_960_720

pixabay

Philip Kosloski - objavljeno 12/02/18

Sveta Agata je znana po svojem posredovanju v boju proti tej bolezni

O življenju svete Agate, mučenke iz tretjega stoletja, ne vemo veliko, je pa Cerkev močno zaznamovala njeno mučeništvo.

Agata je bila lepo dekle, ki so ga vsi občudovali. Umrla je zaradi svoje vere, ko je imela okoli 20 let. Takrat je rimski cesar Decij izdal odlok, v skladu s katerim so morali vsi rimski državljani častiti poganske bogove. Če tega niso storili, so jih mučili, če pa tudi to ni “pomagalo”, so jih umorili.

Grozljivo mučenje

Lokalni predstavnik rimske oblasti je ob tem želel korist zase in Agati dejal, da ji ne bo treba upoštevati vladarjevega odloka, če bo spala z njim. Agata je kot zvesta kristjanka ponudbo odklonila, zato so jo zaprli, grozljivo mučili in ji odrezali dojki.

Poročajo, da je med mučenjem dejala: “Kruti mož, ste pozabili svojo mater in prsi, ki so vas hranile, da me tako pohabljate?”

Zato jo štejejo za zavetnico obolelih za rakom na dojki oziroma za priprošnjico tudi pri drugih boleznih prsi.

Drugi priprošnjiki so še sveta Aldegunda, sveti Egidij in sveti Peregrin. Znana je tudi sveta Zelie Martin, ki naj bi umrla za rakom na dojki.


GEMMA

Preberite še:
Kate Winslet in Leonardo DiCaprio rešila življenje mamici, oboleli za rakom
Preberite še:
Ko se življenje zdi brezupno, zmolite to molitev

AGATHA
Public Domain

Sveta Agata

Ustavimo se za trenutek in zmolimo za vse tiste, ki trpijo zaradi raka na dojki. Tu je stara molitev k sveti Agati, ki jo lahko uporabimo za ta namen.

Sveta Agata, pogumna žena, tvoje trpljenje nas spodbuja, da te prosimo za tiste, ki trpijo zaradi raka na dojki. Prinašamo ti (ime) in prosimo, da posreduješ zanj(o).Iz kraja večnega življenja, kjer so vse rane ozdravljene in vse solze obrisane, prosi za (izrečemo svojo prošnjo) in za vse nas. Prosi Boga, naj nam podeli svoj sveti blagoslov in zdravje.Bila si mučena, veš, kaj pomeni krutost in nečloveškost. Prosimo te, da posreduješ za ves svet. Naj nas Gospod razsvetli z darom miru in razumevanja. Prosi Ga, naj nam pošlje svojega Duha spokojnosti, ki naj ga širimo med vse, ki jih srečamo.Iz tega, kar si se naučila na svoji poti trpljenja, prosi Gospoda, naj nam da milost, ki jo potrebujemo, da bomo v težavah ostali sveti. Naj ne pustimo, da bi v nas prevladali jeza in grenkoba. Prosi, da bi bili bolj miroljubni in dobrodelni ter bi tako ustvarjali svet pravičnosti in miru.Amen.

GIRL PRAYING

Preberite še:
Molitev k svetemu Antonu, da bi našli življenjskega sopotnika


SARA AHLIN DOLJAK

Preberite še:
Sara Ahlin Doljak: Zaradi bolezni ne more govoriti, a je še vedno uspešna odvetnica
Preberite še:
Mlada mamica izgubila bitko z rakom. To je njena zgodba.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Makovec.

Tags:
molitevrak
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.