Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Na “detox” dieti

people-2943122_960_720

pixabay

Tone Rode - objavljeno 04/02/18

Papež vabi k razstrupljevalni dieti za duha in telo vatikanskih medijev

Katoliška novinarka Miriam Diez v katalonskem časopisu El Nacional te dni piše o papeževih ukrepih, ki vatikanske medije soočajo s tehnološkimi in družbenimi izzivi. Pristop papeževe ekipe k uvedbi potrebnih sprememb v miselnosti, načinu dela in oblikah organizacije je izzivalno poimenovala kar “detox” (razstrupljevalna) dieta za duha in telo teh ustanov.

Tudi za nas na Družini je tovrstni post vedno potrebna zdravilna praksa, ki omogoča prečiščevanje zamaščenih organov, pridobitev vitaminov za motivacijo in navdušenje, osvobajanje od patosa včasih kriptične cerkvene govorice, razvoj novega jezika za soočenje s sodobno kulturo, predvsem pa premislek o smislu dela in osredotočenost na bistvo našega poklica.

Pri tem moramo skrbno ohraniti vse, kar je dobro, vendar ne tako kot v muzejih, v formalinu, kot okosteneli primerek iz preteklosti, temveč kot nekaj živega, sposobnega danes nagovoriti te, ki so del Cerkve, in one, ki o njej nočejo slišati.


Salad and water

Preberite še:
Ste že slišali za svetopisemsko dieto?


FACEBOOK LIKE

Preberite še:
Kakšna bo po novem vaša časovnica na Facebooku

Zato moramo biti še bolj jasni in dostopni. Zato so nove digitalne in multimedijske veščine v sodobnem katoliškem novinarstvu nuja in ne privesek. Zato je najpomembnejša sestavina “detox” diete poglabljanje naše vere. “Sol je sicer dobra, če se pa tudi sol pokvari, s čim se bo solilo?” (Lk 14,34).

Le z osebno vero, ki je zmožna racionalnega argumentiranja, preproste govorice in razumljive artikulacije, bomo sposobni ustvarjati prostor intelektualne radovednosti in dialoga, po katerem bo Beseda resnično segla do bralcev.

Naše delovanje je kot križ, ki od nas (vertikalno) zahteva osebno srečanje z Bogom in poglobljenost v resnice vere, hkrati pa nas (horizontalno) pošilja med ljudi, na ulice in v digitalni svet vse do skrajnih meja naše družbe. Zato je smiselna preudarna prenova tednika in spletnega portala Družina, zato so smiselne različne naše pobude, kot sta revija Magnificat ali spletni portal Aleteia.

Miriam Diez svoj članek sklene z mislijo, da “detox” dieta ne zajema samo spremembe prehranjevanja, temveč od nas najprej zahteva, da se pričnemo gibati.

Papež nas spodbuja, naj poskusimo nove načine nagovarjanja, tudi za ceno morebitnih napak. Naj gremo ljudem naproti in jih srečujemo tam, kjer so. Naj jim spregovorimo v jeziku, ki ga razumejo, in z besedami, ki so jim pripravljeni prisluhniti. Papež Frančišek nam je v tem najboljši zgled.

Tone Rode je direktor založbe Družina. Prispevek je bil najprej objavljen kot uvodnik tednika Družina.
Preberite še:
Kako za pomoč prositi svetega Jožefa


BOY PRAYING

Preberite še:
Namesto da otroke učite molitvic, jim pripovedujte o Jezusu

Tags:
družinamediji
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.