Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Najbolj priljubljena molitev – takoj za očenašem in zdravamarijo

MAN PRAYING

©George Martell The Pilot Media Group | CC

Philip Kosloski - objavljeno 17/01/18

Številnim kristjanom je celo najbolj pri srcu

Za številne kristjane po svetu sta molitvi očenaš in zdravamarija temeljna stebra njihovega duhovnega življenja. Poleg teh dveh tradicionalnih pa obstaja še svetopisemska molitev, ki je prav tako priljubljena med velikim številom kristjanov.

Imenuje se Jezusova molitev in je za marsikoga najljubša krščanska molitev vseh časov.

Starodavna molitev

To je starodavna molitev, na katero so močno vplivali puščavski očetje v Egiptu. Eno izmed zgodnejših oblik omenja sv. Dijadok Fotijski, asketski menih v Grčiji v prvi polovici 5. stoletja. Molitev je bila pozneje objavljena v zbirki vplivnih duhovnih spisov z naslovom Filokalije, ki je postala temeljna knjiga vzhodnega krščanstva.

Dolga stoletja je bilo Jezusovo molitev mogoče slišati le v pravoslavnih cerkvah, posebej v Rusiji, kjer so jo kristjani v 19. stoletju vzljubili zaradi klasičnega duhovnega dela z naslovom Pripoved ruskega romarja.

Pred časom so kristjani vseh veroizpovedi znova pokazali zanimanje za to molitev in za številne pomeni osrednji del njihove duhovnosti.


INSOMNIA

Preberite še:
Ne morete mirno spati? Zmolite to molitev.


WOMAN THINKING

Preberite še:
Molitev za trenutke, ko nas obvladuje strah

SORROWFUL MOTHER SHRINE,MERCY OF CHRIST
Nheyob | CC BY-SA 4.0

Razlaga Jezusove molitve

Katekizem Katoliške cerkve kar nekaj odstavkov posveča razlagi Jezusove molitve.

2667 To čisto preprosto klicanje vere se je razvilo v izročilu molitve v mnogih oblikah na Vzhodu in Zahodu. Najbolj običajni obrazec, ki so ga izročili duhovni možje Sinaja, Sirije in Atosa, je vzklik: ”Jezus, Kristus, Božji Sin, Gospod, usmili se nas, grešnikov!” Ta vzklik združuje kristološko himno iz Flp 2,6-11 s klicem cestninarja in z vpitjem slepih, da bi spregledali. S tem vzklikom se srce uglasi na bedo ljudi in na usmiljenje njihovega Odrešenika.2668 Klicanje svetega Jezusovega imena je najpreprostejša pot neprenehne molitve. Ponavljano pogosto s ponižno pozornostjo srca, se ne raztresa v ”mnogih besedah”, temveč ”ohranja besedo in obrodi sad v potrpljenju”. Možno je ”v vsakem času”, saj ni posel poleg drugega posla, temveč edini posel, se pravi, ljubiti Boga, ki oživlja in preobraža vsako dejanje v Kristusu Jezusu.

To je močna molitev, ki se osredinja na izgovarjanje Jezusovega imena. Verniki jo pogosto molijo s posebno molilno vrvico v rokah, ki se imenuje čotki, da štejejo, kolikokrat so molitev izrekli.

Pomembna je dihalna tehnika

S to molitvijo je povezana dihalna tehnika, pri kateri naj bi bile besede usklajene s telesom. Pravoslavni škof jo opisuje takole:

Prvi del, ”Jezus Kristus, Božji Sin”, pogosto izrečemo, ko vdihnemo, drugi del, ”usmili se nas, grešnikov”, pa, ko izdihnemo. Mogoče so tudi druge metode. Izgovarjanje molitve lahko uskladimo tudi z bitjem srca.

To je čudovita molitev, ki se v celoti osredinja na Jezusa in njegovo usmiljenje.

Molitev lahko izgovarjamo na več načinov.

Gospod Jezus Kristus, usmili se me!Gospod Jezus Kristus, Božji Sin, usmili se me, grešnika.Gospod Jezus Kristus, Božji Sin, usmili se nas, grešnikov.
Gospod Jezus, usmili se nas!

SARA AHLIN DOLJAK

Preberite še:
Sara Ahlin Doljak: Zaradi bolezni ne more govoriti, a je še vedno uspešna odvetnica


CIRIL METOD

Preberite še:
Revolucionarna misijonarja, ki sta pokristjanjevala Slovane


FRANCIS HOULE HANDS

Preberite še:
Spoznajte Francisa, preprostega moža – s Kristusovimi ranami

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.