Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Takole v novo leto vstopijo v Španiji, Italiji, Mehiki …

Woman holding Sparkler

Carlos Dominguez | Unsplash

Barbara Oprčkal - objavljeno 02/01/18

Ljudje po svetu imajo različne navade ob vstopu v novo leto. Poznate vse?

Zadnji dan starega leta se ljudje večinoma, tudi v Sloveniji, zberejo skupaj, pojedo večerjo, spijejo kozarec penine in se zabavajo. Ob vstopu v novo leto sledi ognjemet, ki z glasnim pokanjem in številnimi barvami razsvetli nebo. Takšen potek zadnjega dne v letu je skupen večini držav po svetu.

Vsaka od njih pa ima tudi svoje posebnosti in tradicijo, zato je ta dan povsod tudi nekoliko drugačen. Poiskali smo nekaj držav, kjer novo leto pričakajo na najbolj zanimiv način.


Healthy Food

Preberite še:
Sestavite novoletni meni, v katerem bodo gostje uživali brez slabe vesti

Brez grozdja ne gre

V Mehiki, Španiji in nekaterih drugih špansko govorečih državah je grozdje nepogrešljivo.

V novoletnem odštevanju Mehičani in Španci za vsak udarec v zvoniku pojedo eno grozdno jagodo, ob vsaki jagodi pa si tudi nekaj zaželijo. Po 12 udarcih imajo tako polna usta grozdja, voščila pa so zato toliko bolj zabavna.

Dvanajst grozdnih jagod je danes postalo že kar simbol novega leta. Tudi trgovine so polne majhnih konzerv z dvanajstimi grozdnimi jagodami.

Podobno navado imajo tudi v Čilu, Kostariki, Gvatemali, Venezueli in Braziliji.

NEW YEAR
Larisa Blinova - Shutterstock

Spodnje perilo in bankovec v žepu

Zagotovo ste že kdaj slišali, kako “pomembno” je, kakšne barve je vaše spodnje perilo na zadnji dan v letu.

Za Špance je značilno, da na dan starega leta nosijo rdeče spodnje perilo, kar naj bi jim prineslo srečo v novem letu. Ta navada je značilna tudi za nekatere druge države, med drugim tudi za Venezuelo. In kaj naj bi s tem dosegli? V novem letu bomo našli tisto pravo ljubezen.

A pozor. Tudi rumeno spodnje perilo ima svoj pomen, prineslo pa naj bi predvsem srečo in veselje v novem letu.

Če imate ob nazdravljanju v žepu bankovec z visoko vrednostjo, potem boste imeli v novem letu veliko denarja, če pa želite v novem letu potovati, potem se ven odpravite s prtljago v roki.

Mehika: barve, kruh s kovancem in seznam za v ogenj

Mehičani veliko dajo tudi na barve. Svoje domove okrasijo z barvami, ki predstavljajo želje za prihodnje leto. Rdeča za boljše življenje in ljubezen, rumena za izboljšanje na področju kariere in zaposlitve, zelena za boljše finančno stanje in bela za dobro zdravje.

Pri hrani je posebnost sladki kruh, v katerem je skrit kovanec. Tisti, ki v svojem kosu naleti na ta kovanec, je v novem letu blagoslovljen s srečo.

Še eden izmed mehiških običajev je, da vsak napiše seznam slabih stvari, ki so se mu zgodile v iztekajočem se letu. Pred polnočjo ta list vržejo v ogenj, s tem pa naj bi se uničila vsa negativna energija.

Italija: ne grozdje, ampak leča

Italijani namesto grozdja jedo lečo, in sicer v obari. Za vsak udarec v zvoniku eno žlico. To naj bi jim v novem letu prineslo srečo, okrogla leča pa predstavlja kovance.

Po stari tradiciji, ki se je danes ne držijo več, pa so skozi okno metali stare ali neuporabljene predmete.

NEW YEARS EVE,CELEBRATION
Matthias Schüssler | CC BY-SA 2.0

Estonija: kolikokrat jesti na zadnji dan?

Estonci, za katere je značilno, da za silvestrovo okrasijo svoje vasi, verjamejo, da bi ljudje morali na zadnji večer v letu jesti sedemkrat, devetkrat ali dvanajstkrat. To so za Estonce srečna števila. Ne smejo pa pojesti vsega, nekaj morajo namreč pustiti za duhove, ki hiše obiščejo na ta večer.

Finska: razkrivanje usode s kositrom

Posebnost Finske je napovedovanje prihodnosti v novem letu, in sicer tako, da v majhni ponvi stalijo kositer in ga nato zlijejo v vedro z mrzlo vodo. Po vzorcu, ki nastane iz kovine v vodi, lahko napovedo usodo v novem letu. Seveda pa te napovedi nikoli ne jemljejo resno.

Rusija: tišina ob odštevanju

V Rusiji velja prepričanje, da bo leto dobro, če na dan novega leta na obisk nepričakovano pride moški. Ljudje se prav tako trudijo, da novo leto začnejo brez dolgov.

Zadnjih 12 sekund odštevanja so Rusi popolnoma tiho, v mislih pa si izrazijo skrite želje za prihodnje leto.

Filipini: okroglo, pisano in hrupno

Ena izmed filipinskih navad je, da na starega leta dan nosijo oblačila z okroglimi vzorci, kot so na primer pike. Krogi namreč po njihovem prepričanju privabljajo denar in bogastvo. Prav tako so njihova oblačila pisana, s tem pa pokažejo navdušenje nad prihajajočim letom.

Značilno je še metanje kovancev, ti naj bi povečali premoženje, in ustvarjanje veliko hrupa, kar počnejo s plastičnimi rogovi in tolčenjem po loncih in posodah.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.