Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Potica, kot jo speče sestra Nikolina

Potica

Družina | Oton Naglost

Barbara Oprčkal - objavljeno 16/12/17

Potica je zagotovo kraljica na praznično obloženi mizi, saj nikakor ne sme manjkati. Ponujamo nekaj nasvetov kuharske mojstrice za uspešno peko

Naj bo božič ali velika noč. Potica je tista sladica, ki je Slovenci ne izpustimo z menija.

Potico poznali že v 17. stoletju

Prve zgodovinske omembe potice so iz 17. stoletja, ko je raziskovalec Janez Vajkard Valvasor podrobno opisal našo deželo in med njenimi posebnostmi omenil tudi potico. Pripravlja se jo iz tanko razvaljanega testa, ki ga premažejo z nadevom iz medu in orehov ter povijejo.

Prav iz besede poviti pa najverjetneje izvira njeno ime “povitica” oziroma “potica”, so zapisali v reviji Praznična.


HELENA ROZMAN

Preberite še:
Rekli so ji, da zaradi raka ne bo več mogla imeti otrok. Zdaj jih ima pet

Kako speči najboljšo?

Receptov za potico je sicer veliko, saj lahko testo zamesimo iz različnih vrst moke in poznamo različne nadeve, kot na primer orehovega, lešnikovega, makovega, rožičevega, kokosovega in še bi lahko naštevali.

Tista, ki jo najpogosteje pripravljamo za praznike, je zagotovo orehova potica. Kako speči res dobro potico in se izogniti vsem napakam pri pripravi?

Marsikatera gospodinja se namreč peki te sladice izogiba, saj ima s pripravo slabe izkušnje. A peka potice v resnici ni tako zapletena.

Za vas smo izbrali recept sestre Nikoline z nekaj koristnimi dodatnimi nasveti, zato kar pogumno!


FOOD

Preberite še:
Preprosto, okusno: Pripravite jedi tako, kot so jih pred več kot 100 leti

Sestra Nikolina
Družina | Tatjana Splichal

Za testo potrebujete:

65 dag moke, 1 žličko soli, 2 rumenjaka, 5 dag sladkorja, 1 vaniljev sladkor, naribano limonino lupino, 2 žlici ruma, 2,5 dag kvasa, 6 dag masla, 4 dl toplega mleka, 1 jajce za premaz.

Za orehov nadev potrebujete:

45 dag mletih orehov, 20 dag sladkorja, 3 dag drobtin, za noževo konico mlete prave kave, ščepec cimeta, 2,5 dl sladke smetane, 2 jajci, rum in rozine.

Pripravite ga tako, da vse sestavine, razen sladke smetane, jajc in ruma, premešate. Nato vse prelijete z zelo toplo sladko smetano in vmešate še jajci in rum. Iz beljakov lahko napravite sneg.

Zdaj pa korak za korakom

1. Kvas z malo sladkorja zdrobimo v treh žlicah mlačnega mleka. V skledo presejemo moko, ob strani dodamo sol in v sredini moke napravimo jamico.

2. Posebej v skledi spenimo rumenjake, sladkor, dišave ter zalijemo s tremi decilitri toplega mleka. To mešanico vlijemo v  jamico sredi moke in z roko mešamo. Nato dodamo vzhajan kvas in še več toplega mleka, da napravimo bolj mehko testo kot za beli kruh. Nazadnje prilijemo stopljeno maslo (ne vroče) in testo dobro pregnetemo, da se loči od sklede.

3. Testo pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati približno uro in pol. Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, zavihamo robove, rahlo pomokamo, z valjarjem potolčemo ter enakomerno razvaljamo za dober nožev rob na debelo. Testa ne razvlečemo, zato valjamo s težo valjarja.

4. Razvaljano testo enakomerno namažemo z nadevom in potresemo z očiščenimi in v rumu namočenimi rozinami.

5. Tesno zavijemo, damo v namazan model in takoj večkrat prebodemo z vilicami ali pletilko. Potico rahlo poravnamo in pustimo, da vzhaja eno uro in 25 minut.

6. Vzhajano namažemo z razžvrkljanim jajcem ter jo damo v vročo pečico (185 °C). Ko naraste in lepo porumeni, temperaturo znižamo.

7. Potico pečemo do ene ure in 15 minut, vse je odvisno od debeline in teže namaza. Pečeno jo takoj namažemo z oljem, čez pet minut jo obrnemo na desko ter pokrijemo s prtom, da se počasi ohlaja.

Premalo vzhajana potica med peko razpoka, preveč vzhajana pa upade. V obeh primerih skorja odstopa. Prav tako potica ni lepa, če je testo pretrdo in nadev premehak ali pa obratno.

Dva pomembna nasveta sestre Nikoline

  • Pri potici se rado zgodi, da skorja in testo odstopita od nadeva. Nadev naj ne bo pretrd, testo pa ne premehko. V testu prav tako naj ne bo preveč kvasa. Če imamo zelo vzhajano potico, jo damo v vročo pečico (200 stopinj Celzija), da jo vročina hitro objame. Če pa je potica manj vzhajana, jo damo v manj vročo pečico (170 stopinj Celzija), da se bo lahko še malo dvignila. Nadev naj ne bo premehek, da potica ne bo zbita (“špehasta”).
  • Da vas ne bo pekla zgaga, orehova jedrca najprej operemo, osušimo v pečici in potem zmeljemo. V nadev prilijemo tri žlice pomarančnega soka.

ALES CERIN

Preberite še:
Oče mora biti tudi zoprn, ker pri otrocih ne zbira všečkov


DEPRESSED WOMAN

Preberite še:
7 negativnih misli, ki ti jemljejo srečo


EVA AHAČEVČIČ PAKIŽ

Preberite še:
“Glede na to, da sem vso noč dojila, sem prav fejst”

Tags:
recept
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.