Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nekaj nasvetov revolucionarnega opata o pripravi hrane

MONK EATING PRAYING

SHUTTERSTOCK

Philip Kosloski - objavljeno 08/12/17

Menda za starodavne menihe ni bilo primerno, da pijejo vino, a so se na to požvižgali

Sveti Benedikt iz Norcie je bil v 6. stoletju pravi revolucionarni opat. Ustanovil je številne samostane s skupnimi pravili, ki so v samostansko življenje vnesla potrebni red. Pravila so se nanašala na vse življenjske vidike, vključno s prehrano.

Benedikt je v svojem Pravilu določil posebne predpise za samostanske obroke, ki so pomagali nahraniti tako dušo kot telo. Predstavljamo pet najbolj zanimivih napotkov – nekatere boste lahko uporabili tudi v svoji družini ali ko kuhate za prijatelje, zagotovo pa vas bodo tudi nasmejali.

  1. Pripravite več različnih vrst hrane, da bo vsakdo našel kaj po svojem okusu

Za dnevni obrok, pa naj gre za kosilo ali večerjo, zadostuje priprava dveh jedi, ker imajo različni ljudje različne okuse. Če nekomu ne bo po volji ena jed, si bo morda lahko postregel z drugo. Naj torej bratom zadostujeta dve pripravljeni jedi. Če je na voljo kaj sadja ali sveže zelenjave, lahko dodamo še tretjo izbiro.

  1. Vsak naj izmenično opravlja kuhinjska dela

Vsi bratje, razen tistih, ki so zboleli ali pa tisti trenutek opravljajo kakšno pomembnejše delo, naj izmenično sodelujejo pri pripravi jedi, nihče naj ne bo oproščen kuhinjskih dolžnosti. Tako si bodo pridobili velike zasluge.

  1. Pri ponujeni hrani (in pijači) moramo paziti na zmernost

Na vsak način se moramo izogibati pretiravanju, noben menih ne sme nikoli zaužiti preveč hrane, kajti nič ni bolj nevrednega od lakomnega kristjana.

Čeprav beremo, da vino nikakor ni primerna pijača za menihe, pa bratov dandanes o tem ne moremo prepričati. Zato se vsaj zedinimo, da ne pijemo do onemoglega, ampak zmerno.

  1. Izogibajte se, kolikor je le mogoče, da bi jedli sami

Bratje, ki zaradi opravkov zapustijo samostan in naj bi se vrnili še isti dan, naj ne razmišljajo o tem, da bi jedli zunaj samostana.

  1. Z gosti ravnajte kakor z Jezusom, zaradi njih prekinite tudi post

Vse goste, ki obiščejo samostan, sprejmite kakor samega Jezusa, kajti nekega dne vam bo rekel: “Tujec sem bil in ste me sprejeli.” Vse primerno počastite, prav posebej pa tiste, ki so iste vere, in tujce.

Predstojnik se zaradi gosta lahko odloči, da prekine post.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila angleška Aleteia. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
hrana
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.