Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Brezdomec pomagal neznanki v stiski in nato doživel presenečenje

homeless

Kate McClure

Barbara Oprčkal - objavljeno 01/12/17

Dobrota se vedno splača, a včasih obrodi tudi nepredstavljive sadove

Ko je 27-letni Američanki Kate McClure zmanjkalo goriva na avtocesti, je mislila, da je bo konec od strahu. Ne samo, da se ji je to zgodilo na samotnem delu avtoceste, ura je bila tudi že zelo pozna. Vsekakor je to položaj, v katerem se ne bi želel znajti nihče.

Velikodušno dejanje

Na pomoč je sicer poklicala svojega fanta, a ni vedela, da ji bo na pomoč priskočil prav poseben vitez. Johnny Bobbit Jr., brezdomec, ki je nekdanji veteran, gasilec in celo reševalec, je pristopil k njej, ji naročil, naj se zaklene v avtomobil in ga počaka. “Vrnil se bom. Zaupaj mi,” ji je dejal in se čez nekaj časa vrnil z rdečo posodo, napolnjeno z gorivom.

Svojih zadnjih 20 dolarjev je dal za to, da je pomagal neznanki. Kate pri sebi ni imela denarja, da bi mu lahko vrnila, a Johnny niti ni zahteval nič v zameno.

To neverjetno dejanje pa je le začetek velike zgodbe.

Priložnost za nov začetek

Kate je z namenom, da se Johnnyju zahvali, skupaj s fantom začela kampanjo zbiranja denarja, s katerim bi lahko Johnny začel novo življenje. Cilj je bil zbrati 10 tisoč dolarjev, kar je dobrih osem tisoč evrov, a je kampanja naletela na neverjeten odziv. Na koncu so za brezdomnega dobrotnika zbrali kar 370 tisoč dolarjev oziroma dobrih 300 tisoč evrov. Nihče ni pričakoval, da jim bo uspelo kaj takega. Johnny je zdaj, kot pravi sam, dobil drugo priložnost, priložnost za nov začetek.

Življenje pod mostom

A prijateljstvo med Kate in njenim rešiteljem še traja. Med pogovori, ki sta jih imela, je beseda nanesla tudi na njegovo preteklost.

Kaj se je zgodilo, da je nekdanji marinec, gasilec in reševalec pristal na ulici? Kot je razkril, so ga do tega privedli mamila in finančne težave, a je ob tem poudaril, da ne išče sočutja, saj so ga do tega pripeljale njegove odločitve. “Nikogar ne krivim za to, razen samega sebe,” je poudaril.

Pogled na Johnnyjev profil na Facebooku iz leta 2014 razkriva fotografije mladega nasmejanega moškega, pred katerim je na prvi pogled zagotovo lepa prihodnost. A ta mladenič že leto in pol živi pod mostom v Philadelphii, njegova največja želja pa je, da bi lahko znova postal aktiven član družbe. To mu bo zdaj z zbranim denarjem lahko tudi uspelo.

Zgodba, ki sicer prihaja z drugega konca Atlantika, je lahko v spodbudo vsem, sploh v tem predprazničnem času. Spomnimo samo na besede svetega Frančiška Asiškega, ki v eni od svojih molitev pravi: “V dajanju prejmemo.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie

Tags:
dobrodelnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.