Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

9 zanimivosti o adventu, ki bodo pripomogle k bolj doživetemu božiču

CHRISTMAS

Halfpoint - Shutterstock

Revista Ecclesia - objavljeno 01/12/17

Doživeli smo že mnogo adventov. Pa vemo, kakšen čas je to?

V adventu smo povabljeni, da se spominjamo preteklosti, živimo sedanjost in pripravimo prihodnost.

1.Advent je beseda, ki izvira iz latinščine in pomeni prihod.

2. Začne se štiri nedelje pred božičem in je namenjen pripravi na Jezusovo rojstvo.

3. Adventna barva je vijolična in pomeni spokoritev in spreobrnjenje – z namenom, da se bolje pripravimo na Gospodov prihod.

4. Advent je za kristjane privilegiran čas, v katerem smo povabljeni, da se spomnimo preteklosti, živimo sedanjost in se pripravimo na prihodnost.

5. Advent nas poziva k temu, da živimo pozorno in hodimo po Gospodovih potih v pravičnosti in ljubezni. Je čas, ko je kristjan še posebej poklican prisluhniti bližnjemu in delati dobro.

6. Advent je čas, ko pogledamo na svoje življenje v luči življenja Jezusa Kristusa ter v luči svetopisemskih in odrešenjskih obljub. Je primeren čas, da si izprašamo vest, se pokesamo in v sebi obudimo hvaležnost.

7. Advent je projekcija novega življenja, nenehnega spreobračanja, novega neba in nove zemlje, ki so dosegljivi le z našim trudom vsak dan in v vsakem dejanju.

8. Advent nas pripravlja na prihodnost in pomaga, da jo lahko vnaprej doživljamo. Je vabilo, da se pripravimo na drugi in tudi dokončen prihod Jezusa Kristusa, ko bo prišel kot vladar časov. Prišel bo kot Gospod in kot sodnik. Advent razglaša vero v njegov slavnostni prihod in nam pomaga, da se nanj pripravimo.

9. Advent je čas Marije iz Nazareta, ki je čakala, zaupala Božji besedi, dopustila, da jo je napolnil Bog, in v kateri je vzcvetel in zablestel Odrešenik sveta.

__________________________________________________

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.

Tags:
adventbožič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.