Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Novi dokazi, da je v cerkvi v Jeruzalemu res Jezusov grob

Church of the Holy Sepulchre

Gali Tibbon | AFP PHOTO

Aleteia - objavljeno 29/11/17

Manj kot mesec dni do Jezusovega rojstnega dneva so znanstveniki prišli do novih dokazov o njegovem pokopu

Znanstveniki so s pomočjo novih raziskav prišli do pomembnega odkritja, ki bo morda dokončno potrdilo, kje je bil pokopan Jezus Kristus, prav tako pa bi lahko natančno določili datum njegovega pokopa, poroča National Geographic.

Od leta 2016 na ogled plošča in del zidu grobnice

Dozdajšnje raziskave so že pokazale, da naj bi bil Jezus pokopan v Cerkvi Božjega groba v Jeruzalemu. Leta 2016 so tako v Jeruzalemu obiskovalcem prvič na ogled postavili ploščo, na kateri je ležal mrtev Jezus, in del zidu grobnice.

Skozi stoletja je cerkev doživela številne nasilne napade, požare in potrese. Leta 1009 je bila popolnoma uničena in nato ponovno zgrajena, zato so mnogi dvomili, da bo mogoče kdaj dokazati, da gre za Jezusovo zadnje počivališče.

Materiali iz rimske dobe kot dokaz

Marmornata zgradba, ki obdaja grobnico in naj bi bila zgrajena za zaščito, je bila nedavno obnovljena, raziskovalci pa so s tem dobili dostop do dela, ki ga do zdaj še niso imeli. Odkrili so, da materiali, s katerimi je bila ta zgradba zgrajena, segajo v rimsko dobo, natančneje v leto 345 po Kristusu. To potrjuje, da je bil ta del zagotovo zgrajen zadnji. Glede na zgodovinske ugotovitve so namreč grobnico odkrili prav Rimljani okoli leta 326 po Kristusu.

Vodja znanstvenikov, ki se ukvarjajo s tem primerom, Antonia Moropoulou je za National Geographic dejala, da je zanimivo, kako ti ostanki gradbenih materialov dokazujejo ne samo obstoj najstarejšega svetišča na tem mestu, ampak potrjujejo tudi zgodovinsko zaporedje gradnje zgradbe oz. edikule, ki obdaja grobnico.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.