Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Izboljšajte svoje počutje s pomočjo sobnih rastlin

A woman sitting on the floor pours water into a flower pot

Kuznetsov Dmitriy | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 02/08/23

Če ste kdaj začutili, da na sprehodu po gozdu lažje dihate, to ni zgolj plod vaše domišljije! Ali lahko svojemu zdravju na ta način koristite tudi doma?

Vrtovi so v zgodovini odrešenja igrali pomembno vlogo, od Rajskega vrta do vrta Getsemani. Menihi in drugi kristjani so dolgo časa cenili vrtove kot kraje za hranjenje in premišljevanje. Gregor Mendel je svoje raziskave o dednosti izvajal na vrtu samostana v Brnu, kar dokazuje, da so vrtovi lahko tudi odlični kraji za učenje in odkrivanje.

Naj ponazorim: ko so se moji otroci pred kratkim učili o fotosintezi, so bili njihovi mali možgani naravnost navdušeni. “Hočeš reči, da rastline jedo to, kar mi izdihnemo? In naredijo tisto, kar vdihnemo? S pomočjo rastlin torej živimo?!”

Da, tako je. Morda so moji otroci celoten proces razumeli nekoliko poenostavljeno, toda ob njihovem navdušenju sem se ustavila tudi sama in se čudila z njimi. Res je neverjetno, kako nam rastline omogočajo, da živimo in dihamo!

Če ste kdaj začutili, da na sprehodu po gozdu lažje dihate, to ni zgolj plod vaše domišljije. Drevesa filtrirajo mikrobe in onesnaževalce, zato je zrak v gozdovih čistejši in bolj svež kot drugod.

Ali lahko svojemu zdravju na ta način koristite tudi doma? Zdi se, da lahko, čeprav seveda v manjši meri. Nedavna raziskava je pokazala, da lahko rastline iz zraka v zaprtih prostorih učinkovito odstranjujejo strupene bencinske hlape, vključno s spojinami, kot je benzen, ki povzročajo raka.

“Bistvo vsega skupaj je, da je najboljši, stroškovno najučinkovitejši in najbolj trajnosten način boja proti škodljivim onesnaževalcem zraka v zaprtih prostorih na delovnem mestu in doma nega sobnih rastlin.

Tudi jaz si želim čistejši zrak v svojem domu! In kako začeti?

Izberite sobno rastlino

Obstaja veliko različnih rastlin, ki v zaprtih prostorih odlično uspevajo. Presenečeni boste, kako lahko nekaj sobnih rastlin korenito spremeni kakovost zraka v vašem bivalnem prostoru, obenem pa zagotovi bolj pomirjujoče okolje za molitev in premišljevanje.

Sama bi začela z zelišči, kot je bazilika, da jo boste lahko uporabljali pri kuhanju in s tem pridobili dodatne koristi za svoje zdravje. Bazilika je trpežno zelišče, ki zelo dobro raste tako v zaprtih prostorih kot na prostem, zato je zanesljiva izbira tudi za tiste, ki nismo nadarjeni za vrtnarjenje!

Z upoštevanjem spodnjih nasvetov bo vaša bazilika gotovo uspevala …

  • Cvetlični lonček z baziliko postavite na toplo, sončno mesto.
  • Zemlja naj bo vlažna, vsak teden ji namenite najmanj četrt litra vode.
  • Odščipnite liste s konic, takoj ko rastlina dobi dva seta pravih listov (te liste lahko uporabite pri kuhi, zelo so okusni!).
  • Pri obiranju odrežite steblo tik nad mestom, kjer se stikata dva velika lista.
woman is taking care of houseplants

Ugodnosti za zdravje

Vemo torej, da nam listnata rastlina, kot je bazilika, pomaga lažje dihati in čisti zrak. Kakšne pa so koristi, če to rastlino tudi uživamo?

Ta zeliščnica je v resnici zelo zdrava! Bazilika vsebuje antioksidante in ima številne antibakterijske lastnosti, pomaga ohranjati zdravje kože, pospešuje prebavo in razstruplja telo. Pomaga tudi pri preprečevanju in zdravljenju bolezni. Sveža bazilika vsebuje vitamin A, vitamin K, železo, mangan, kalcij in eterična olja.

Od kod izvira ime?

Čeprav nihče ne ve zagotovo, ime bazilika morda izhaja iz grških besed basileus, kar pomeni “kralj”, ali basilikon, kar pomeni “kraljevski”. Zveni kot droben opomnik za Boga, našega kralja!

Rastline in malčki

Kdor ima v družini majhne otroke, ve, da je vrtnarjenje v zaprtih prostorih lahko težavno, če vaš malček poskuša kopati po zemlji v cvetličnih lončkih. Naša rešitev je bila, da smo rastline postavili na visoko polico ali na okensko polico: na ta način jih še vedno lahko vidite, malčki pa ne morejo do njih.

Še zadnja prednost

Rastoča bazilika izboljša kakovost zraka v prostoru, uživanje njenih listov pa je izjemno koristno. Gojenje bazilike in drugih zelišč v vašem domu pa ima še dodatno prednost. Vrtnarjenje in skrb za rastline sta sama po sebi način za krepitev zdravja:

Za ljudi, ki trpijo za duševnimi boleznimi, je lahko vrtnarjenje v zaprtih prostorih zelo dobrodejno … Pri ljudeh z depresijo, tesnobo, demenco in drugimi boleznimi hortikulturna terapija poveča občutek dobrega počutja … Zdravstvene klinike v britanskem Manchestru pacientom s simptomi depresije ali tesnobe že “predpisujejo” gojenje lončnic.

Nič čudnega, da se številni ljudje včasih malce šaljivo okličejo za “očeta” ali “mater” svojih rastlin. Več izvem o rastlinah, bolj se čudim čudovitemu Božjemu stvarstvu. Vesela sem, da so me otroci opozorili nanj, in skrajni čas je, da našemu sobnemu vrtu dodamo še nekaj rastlin!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
domzdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.