Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Kljub visoki stopnji invalidnosti je pretekel cel maraton

Alex Roca, niepełnosprawny z Barcelony, ukończył maraton ulicami tego miasta

fot. @alexroca91 | Twitter

#image_title

Aleteia Poljska - objavljeno 16/04/23

"Za tek sem se odločil zato, da bi me ljudje, ki se bojijo ali menijo, da niso sposobni doseči želenega cilja, videli in bi rekli: 'Tudi jaz zmorem,'"

Alex Roca iz Barcelone se je pri šestih mesecih okužil s herpesnim encefalitisom, zaradi katerega je zbolel za cerebralno paralizo. Po letih operacij in intenzivne rehabilitacije so mu zdravniki rekli, da je njegova invalidnost 76-odstotna.

Alex se ob tej novici ni prepustil malodušju. V odgovor je začel še bolj utrjevati telesno pripravljenost in leta 2018 se je prvič udeležil velikega športnega tekmovanja, romarske kolesarske dirke v Santiago.

V zadnjih petih letih je dokončal še pet polmaratonov, pet triatlonov in en akvatlon. Nedavno pa se je 32-letnik odločil za še večji izziv: maraton!

Uspelo mu ga je preteči na tekaškem dogodku v Barceloni. S časom 5:50:51 je postal prvi tekač v zgodovini, ki je to razdaljo pretekel s tako visoko stopnjo invalidnosti.

“Za tek sem se odločil zato, da bi me ljudje, ki se bojijo ali menijo, da niso sposobni doseči želenega cilja, videli, da sem pretekel maraton, in bi rekli: ‘Tudi jaz zmorem,'” pravi Alex Roca.

“Vsakdo, ki ima cilj, ga lahko doseže s predanostjo, odnosom in timskim delom,” dodaja. Za svoje uspehe se še posebej zahvaljuje trenerju, fizioterapevtu, psihologu in seveda ženi, ki ga vsak dan spremlja kot tolmačica znakovnega jezika.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.