Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Da bi se soočila s tesnobo, je bolnim otrokom podarila na tisoče knjig

Emily Bhatnagar

@forloveandbuttercup | Instagram

Katarina Berden - objavljeno 03/04/23

Od leta 2021 je Emily zbrala in lokalnim bolnišnicam podarila že več kot 15 tisoč knjig

Ker se je Emily Bhatnagar v otroštvu večkrat počutila osamljeno, se je zatekala v branje knjig. Knjige so bile njena družba in dajale so ji občutek, da ni tako sama. Bila je otrok priseljencev iz Indije in to je bil razlog, da se je vedno počutila, kot da ne sodi v družbo. Danes 19-letna Emily pravi, da so knjige še vedno vir njene tolažbe.

Leta 2019, ko je bila Emily stara 16 let, je njena družina izvedela, da ima Emilyjin oče, za katerega najstnica pravi, da je njen najboljši prijatelj, raka ščitnice v četrtem stadiju in morda pred seboj le še nekaj dni življenja.

Rak, depresija in motnje hranjenja

Naslednje leto, ki ga je zaznamovala epidemija, je Emily krmarila med šolo na daljavo in delom v družinski restavraciji, poleg tega pa je negovala bolnega očeta. Med odmori ga je hranila po cevki. “Čim več časa sem želela preživeti z njim, če bi se slučajno kaj zgodilo. Na tej točki sem postala tako anksiozna, da sem si morala vzeti daljši odmor od srednje šole.”

Za portal Today je povedala: “Poskušala sem narediti vse, kar sem lahko. Nihče mi ni rekel, da moram, samo želela sem si. Moj oče je bil od vedno moj najboljši prijatelj. Vse sva počela skupaj.”

Kmalu se je tudi njeno zdravstveno stanje močno poslabšalo. Zapadla je v depresijo, tesnobo in motnje hranjenja, ki so bile tako hude, da so jo morali hospitalizirati. Na neki točki se je spraševala, ali bo umrla.

Ves čas pa so jo spremljale knjige, ki so ji bile v uteho. Ko se je soočala z boleznijo svojega očeta in lastnimi zdravstvenimi težavami, je poskušala najti način, kako bi lahko svojo tesnobo pretvorila v nekaj dobrega. Ker so bile knjige njena tolažba, je pomislila, da bi lahko pomagale tudi drugim.

Knjige za pomoč otrokom

Leta 2021, ko se je stanje njenega očeta nekoliko izboljšalo, se je odločila, da bo začela zbirati nove ali lepo ohranjene rabljene knjige za otroke vseh starosti, z namenom, da bi jih podarila zdravstvenim ustanovam.

“Pomislila sem na vse otroke, ki se borijo na podoben način kot moj oče. Predstavljajte si, da ste tako majhni in morate iti čez vse to, ne da bi v polnosti razumeli, kaj točno se dogaja. Razmišljala sem, da mora biti res grozno.”

Ko je objavila prošnjo za pomoč pri zbiranju knjig, je pričakovala, da bo dobila dva ali tri odgovore. Bila je popolnoma presenečena in navdušena,  ko se je javilo več sto ljudi iz njene okolice, ki so pred njen vhod začeli prinašati škatle, polne knjig.

Njena mama in oče, ki je v tem času ozdravel, sta najela tovornjak, s katerim je lahko Emily v bolnišnico prepeljala prvih 2.000 knjig, ki jim je dodala še posvetila in ročno izdelana kazala.

Od skromne ideje do 15.000 podarjenih knjig

Danes, skoraj dve leti po začetku njene akcije, je zbrala in lokalnim bolnišnicam v državi Washington D. C. podarila že več kot 15.000 knjig. Osebje v bolnišnicah pravi, da so knjige med otroki zelo dobrodošle, še posebej so jih veseli otroci, ki so tam na dolgotrajnem zdravljenju.

View this post on Instagram

A post shared by emily ayana bhatnagar (@forloveandbuttercup)

Podarjanje knjig daje smisel

Emily pravi, da je občutek, ko zbira in podarja knjige, najlepši na svetu. Veliko knjig, ki jih pozneje podari, kupi tudi sama z denarjem, ki ga dobi v obliki napitnin v družinski restavraciji. “Podarjanje knjig je zame zares terapevtsko, daje mi smisel.”

Njeno zdravje se je v tem času bistveno izboljšalo, hvaležna pa je tudi za zdravje svojega očeta, ki sicer ne more govoriti, vendar se počuti veliko bolje.

Njen oče je za portal Washington Post zapisal: “Tako zelo sem ponosen nanjo, prepričan sem, da vsi ti otroci uživajo ob branju knjig. Prepotoval sem ogromno sveta, živel v osmih državah in še nikoli nisem bil priča taki vrsti velikodušnosti.”

Emily je še dodala: “Če sem iskrena, se ne spomnim, da bi se kadarkoli počutila, da sem dovolj. In prvič, ko sem si dala priložnost, da bom verjela vase, se je rodila ideja za podarjanje knjig. To je ena najbolj dragocenih stvari, ki so se mi kadarkoli zgodile.”

Tags:
bolezendobrodelnostknjigemladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.