Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Lejina neverjetna zgodba: čeprav ne bere in ne piše, je pred kratkim izdala svojo pesem

LEA MINNINO-ESISTO-YOUTUBE

edrecords recording studio - YouTube

Silvia Lucchetti - objavljeno 05/03/23

Lea Minnino, ki ima hudo obliko motnje v duševnem razvoju, zaradi česar ne more ne brati ne pisati, je posnela in izdala skladbo z naslovom Esisto (Obstajam)

Leina zgodba je neverjetna. Zaradi možganske okužbe, ki jo je v neonatalnem obdobju dobila v bolnišnici, ne more ne brati ne pisati, a ji je uspelo posneti in izdati skladbo z naslovom Esisto (op. Obstajam).

Lea se je rodila v mestu Foggia na jugu Italije 21. aprila 1986. Živi z očetom arhitektom in mamo, ki je bila učiteljica in neonatalna medicinska sestra. Ko so se pokazale hčerine prve težave, je dala odpoved, da bi se ji popolnoma posvetila.

Kazala veliko zanimanje za glasbo

Šele čez nekaj let so razlog za Leino motnjo v duševnem razvoju povezali z okužbo z bakterijo klebsiella, s katero se je okužila ob rojstvu, skupaj s še dvema novorojenčkoma, ki sta se rodila istega dne. Zdravniki so ugotovili hudo obliko motnje v duševnem razvoju.

Deklica je že od majhnega kazala neverjetno zanimanje za glasbo: imela je svoje priljubljene italijanske pevce in pevke, cenila pa je tudi nekatere tuje glasbenike.

Na enem od pevskih tekmovanj, na katerih je sodelovala, jo je opazil kantavtor Ilario de Angelis, ki je zanjo napisal pesem Esisto (Obstajam), v kateri Lea na poetičen način pripoveduje o svojih težavah, obenem pa izraža tudi veselje in upanje.  

V projektu sta sodelovala tudi aranžer in producent Edgardo Caputo in kitarist Riccardo Rubino, ki sta ji nudila tako tehnično kot čustveno podporo pri realizaciji projekta.

Caputo je poudaril: “Pesem sem oblikoval za posebno mehek, poln in nežen Lein glas. Ozračje pesmi je intimno in čuteče, želel sem pa dodati tudi bolj energičen pridih, saj pesem govori o strastnem in upanja polnem kriku.”

Tu je nekaj vrstic iz besedila:

“Vem, da ne morem govoriti s teboj, a besede imajo smisel v meni. Živim in pojem, ta zgodba govori o hudi osamljenosti […] Pobarvam si vsak dan, da skrijem otožnost […] Če se izgubiš v mojih očeh, te bom peljala v svoj svet in videl boš, kaj čutim, če bi ti povedali, ne bi verjel.”

Tej priložnosti je sledila naslednja, in sicer za njenega rojaka Simoneja Maghernina, 22-letnega mladeniča z motnjo avtističnega spektra, ki je s pomočjo kantavtorja De Angelisa prav tako izdal pesem. Kantavtor takšne izkušnje vidi kot glasbeno terapijo.

Umetniške dogodivščine Lei in Simoneju, za katere upamo, da se bodo uspešno nadaljevale, dajejo priložnost, da doživita zadovoljstvo in polnost življenja.

Kdor stoji ob strani in ljubi invalidne osebe, tako kot Leini starši, ima nalogo, da odkrije in podpre njihove notranje vire, ki jim ob ustreznem usmerjanju širijo možnost za socialne stike in tako omogočajo večjo vključenost.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in  priredila Marina Vidmar.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.