Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pogumna redovnica: z oštevanjem odgnala priložnostnega tatu

soeur-Mary-Johnice-2.jpg

capture écran New York Post

Bérengère Dommaigné - objavljeno 26/02/23

Sestra Mary Johnice je tatu poučila: "To je Božja lastnina. To je Božje poslanstvo. Kako si drzneš to storiti!"

Sestra Mary Johnice Rzadkiewicz, redovnica felicijanka, je direktorica centra Odziv na ljubezen v mestu Buffalo v ameriški zvezni državi New York. Center, ustanovljen leta 1985, ki deluje v nekdanji župnijski šoli, zagotavlja tople obroke in pomoč ljudem v stiski.

“Naša jedilnica nahrani lačne, kapela prinaša duhovno toplino, naša shramba pa pomaga okrepiti omejene proračune naših družin,” je zapisano na spletni strani centra.

Kot so poročali ameriški mediji, je s. Mary Johnice v soboto, 14. januarja, zgodaj zjutraj končala jutranje molitve in zaslišala nenavadne zvoke. Šla je ven, da bi pogledala okrog hiše in ugotovila, kaj se dogaja. Komaj je odprla vrata, je zagledala postavo, ki beži od hiše, ona pa je odkrila ob steno prislonjeno lestev, ki tam ni imela kaj iskati.

Pogledala je navzgor in ugotovila, da je na strehi še ena oseba! Osumljenec je poskušal ukrasti bakrene žlebove in odtočne cevi. Redovnica je krajevnim medijem pojasnila, da so bila sicer vsa prizadevanja povsem zaman, saj je bakrene žlebove nekdo ukradel že pred leti, sedanji pa so aluminijasti.

S. Mary Johnice je nato razkrila celotno zgodbo: “Mislila sem si: nekako bo moral priti dol, ampak po tej lestvi že ne!” Zato je lestev vrgla na tla in priložnostni tat je moral skočiti s strehe. Nato ga je brez strahu poučila.

“Rekla sem mu: ‘To je Božja lastnina. To je Božje poslanstvo. Kako si drzneš to storiti!’ Pokazala sem s prstom in mu rekla: ‘Izgini!’, on pa je pobegnil.” Vlomilec, nedvomno osramočen, je pobegnil brez nasilja in praznih rok.

Redovnica je za krajevne medije povedala, da bo lestev obdržala. Morda bi dogodek lahko označili za prikrit blagoslov, saj “center doslej nikoli ni imel dovolj dolge lestve, da bi dosegel streho”.

Prav tako je izkoristila priložnost in je v pogovorih z mediji podelila svoje premišljevanje o moči poslanstva in pomenu naših prizadevanj, da vse počnemo za Boga. “To je izkušnja, v kateri je Bog tako zelo navzoč. Želi, da bi to poslanstvo doseglo revne ljudi, da bi resnično začutili, kako so ljubljeni, da bi resnično doživeli sočutje.”

To prepričanje, da je majhno orodje v službi Boga, je redovnici zagotovo pomagalo, da je pogumno branila center pred vlomilci, ne da bi se ustrašila ali vsaj za trenutek pomislila na nevarnost, ki bi jo lahko doletela.

“Nič boljša nisem in nič drugačna,” je dejala. “Želim biti tam in stavba, v kateri smo, je nekaj posebnega. To je jedilnica. To je varen prostor, kjer se ljudje zbirajo, uživajo v obroku in preprosto doživijo veliko veselja. Zakaj bi kdorkoli želel škodovati temu poslanstvu?” je pojasnila.

Kljub temu ni jezna. V pogovoru za krajevne medije je še povedala: “Lahko bi prišla k nam po hrano ali oblačila. Lahko bi prišla po prijazno besedo, nekaj napotkov, vendar sta izbrala drugo pot. To ni od Boga, to je zlo. Želim si, da bi ju lahko spoznala. (…) Vsak dan molim za ta dva nepridiprava.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.