Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Korak za korakom do uspešno rešenega konflikta

Jak rozwiązywać konflikty

Tavarius | Shutterstock

Michał Krajski - objavljeno 18/02/23

Nerazumevanje, pomanjkanje dobre volje, različna stališča – ne glede na to, kaj je vzrok za konflikt, je pomembno, da ga znamo rešiti

Konflikt je spor, nestrinjanje ter navzkrižje interesov in stališč. Da bi ga uspešno rešili, moramo najprej razumeti njegovo bistvo, torej njegov vzrok. Lahko se izkaže, da imamo opravka z nesmiselnim konfliktom. To se zgodi recimo tedaj, ko drugemu zamerimo besede, ki smo jih v resnici zgolj nepravilno razumeli ali slišali.

Lahko da nasprotna stran sploh ni izrekla spornih besed ali pa je to storila v povsem drugačnem kontekstu. Dovolj je, da jih razumemo kot “nevljudnost” in spor je tu.

Pomembna je objektivnost

Sprti strani morata poskušati natančno opredeliti, kaj je bistvo problema, brez subjektivnosti in podleganja čustvom. Trditev “izzval me je” še ne pojasni ničesar. Namesto tega je bolje reči, da vas je oseba prizadela zaradi določenega izraza.

Večina konfliktov izvira iz napačne komunikacije. Najpogosteje je za rešitev spora dovolj pojasniti okoliščine dogodka. Če se izkaže, da to še vedno ni dovolj, se ustvari prostor za naslednjo stopnjo reševanja konflikta.

Pokažite empatijo

Ko smo opredelili, zakaj se čutimo užaljene, je čas, da pokažemo nekaj empatije. Dano stališče lahko sprejmemo racionalno, toda če se ne postavimo na mesto človeka in vsaj poskusimo razumeti njegova čustva, nam bo ostalo popolnoma tuje in bo v nas celo sprožilo nasprotovanje.

Ko ozavestimo, kaj se nam je zdelo pomembno in zakaj sta nas določena beseda ali vedenje prizadela, bomo lažje dosegli kompromis. Zavedati se moramo, da je naš nasprotnik predvsem človek, ki ima tako kot mi svoje razloge, motivacijo in čustva, in da nimamo opravka z brezosebnim sovražnikom, ki nas želi uničiti.

Empatičen odnos pomeni imeti sposobnost spoštljivega prepoznavanja želja drugega, izkazovanja vljudnosti in izogibanja agresiji.

Predlagajte rešitev

Sposobnost aktivnega poslušanja je zelo pomemben element doseganja dogovora. To poslušanje je neločljivo povezano s potrjevanjem, torej povzemanjem argumentov nasprotne strani in preverjanjem, ali smo vse pravilno razumeli. Pomeni tudi spraševanje o temah, ki nam morda niso popolnoma jasne.

Ko spoznate obe poziciji, lahko predlagate določeno rešitev. Ne pozabite, da je pri tem treba upoštevati potrebe obeh strani. Če se na primer konflikt vrti okoli pogostega odpiranja oken na skupnem stopnišču, lahko določite, kako dolgo so lahko okna odprta, da boste vsi zadovoljni.

Pomembno je, da ste pripravljeni na nekaj popuščanja, hkrati pa ohranite nekaj odločnosti. Nihče nam ne sme vsiljevati svojega mnenja. Svoje pravice moramo poznati in jih odločno, a nežno in vljudno predstavljati drugim.

Seveda obstajajo določena vedenja, ki jih ne smemo tolerirati. Svoboda ene osebe se konča tam, kjer se začne svoboda druge. Vendar se je o številnih drugih vprašanjih možno pogajati. Najslabše je vztrajati v trivialnih in nepomembnih zadevah, saj pogosto za tem stoji želja doseči svoje za vsako ceno.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.