Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Ameriški duhovnik: “Po romanju v Lurd je rakav tumor izginil”

John Hollowell

Zajem zaslona | Youtube

Mojca Masterl Štefanič - objavljeno 11/02/23

John Hollowell, katoliški duhovnik iz Združenih držav Amerike, je v nedavnem pričevanju na spletnem portalu YouTube razkril, da je po romanju v Lurd čudežno ozdravel po triletnem boju z rakavim obolenjem

John Hollowell je v Lurd romal junija lani, po vrnitvi domov pa so mu zdravniki sporočili, da je rakavi tumor na možganih, ki so mu ga diagnosticirali leta 2020, nepojasnjeno izginil. “Dva tedna po vrnitvi iz Lurda, konec junija 2022, sem opravil magnetno resonanco,” je v videu pojasnil ameriški duhovnik iz nadškofije Indianapolis: “Vse, kar je ostalo, je bilo brazgotinsko tkivo po operacijah.”

Leta 2020 je oče John izvedel, da je bila vrsta omedlevic in vrtoglavic posledica oligodendroglioma – možganskega tumorja, ki se običajno pojavlja pri belopoltih moških, starih med 35 in 44 let. Vsako leto v Združenih državah Amerike diagnosticirajo ta tumor pri približno 1.200 osebah.

Redka oblika rakavega obolenja pa za duhovnika ni bila popolno presenečenje: “Leta 2018 sem izrekel molitev, da bi bil pripravljen trpeti za žrtve spolnih zlorab katoliških duhovnikov,” je povedal v pogovoru za ameriške medije: “Mesec dni pozneje pa sem imel, kot zdaj vem, prvi napad zaradi možganskega tumorja.”

Odzivi hvaležnosti z vsega sveta

Diagnozo so zdravniki na kliniki Mayo v Minnesoti potrdili šele 11. februarja 2020, na praznik Lurške Matere Božje. “Vedel sem, da je to odgovor na molitev, ki sem jo izrekel dve leti pred tem,” je dejal oče John.

Pred operacijo v bolnišnici Mayo je duhovnik na svojem zdaj že zaprtem računu na družbenem omrežju Twitter v objavi 13. februarja 2020 20.000 sledilcem sporočil, da “prostovoljno sprejema to (bolezen)” za vse žrtve spolnih zlorab s strani duhovnikov. Njegova “ponudba” je bila deležna pozornosti z vsega sveta, kar je spodbudilo na stotine odzivov hvaležnosti v obliki tvitov in elektronskih sporočil.

Približno mesec dni pozneje se je duhovnik vrnil na operacijo na kliniko Mayo in s seboj vzel “imena približno 180 žrtev”, ki so se obrnile nanj: “Dobesedno vsak dan sem molil zanje,” je pojasnil: “Na roki sem nosil zapestnico z napisom Za žrtve.” Operacija je pokazala, da je “nekaj izrastkov iz tumorja seglo globlje v možgane, kot je nevrokirurg pričakoval”.

Poseg je časovno sovpadal tudi z začetkom epidemije covida v Združenih državah Amerike, zato je oče John ostal v bolnišnici Mayo, saj je poleg tumorja utrpel še vrsto okužb zaradi operacije, ki sta ji sledili še dve, ter obsevanja in devetih mesecev kemoterapije.

Širitev tumorja in depresija

Nadškofija Indianapolis je duhovniku odobrila bolniški dopust, ker zaradi močnih stranskih učinkov terapij ni mogel opravljati svojega dela. Kemoterapija mu je povzročila hudo depresijo in prinesla celo samomorilne misli.

Ko se je po koncu zdravljenja julija 2021 vrnil v svojo župnijo, se je vsake tri mesece odpravil na zdravniški pregled in januarja 2022 izvedel, da je tumor začel znova rasti, pridružil pa se mu je še drugi tumor na hipofizi.

Kot je pojasnil, se ni bal umiranja, sestavil je celo molitev, v kateri se je Bogu zahvalil za svojo žrtev v zadoščenje za zlorabe, ki so jih storili duhovniki. Junija 2022 se je odpravil še na romanje v Lurd, “da bi preveril, ali sem vendarle morda eden od tisočih, ki lahko rečejo, da so bili ob obisku svetišča deležni ozdravljenja”.

Imel pa je še en cilj: “Mislil sem: če bom ozdravel, bo to morda pomagalo pritegniti nekatere moje družinske člane in prijatelje, ki so se oddaljili od vere, nazaj v cerkev,” je pojasnil oče John.

Pustolovščina v Lurdu

Na romanje se je odpravil sam, potovanje pa se je izkazalo za “velikansko pustolovščino”: med hojo od železniške postaje do svetišča se je izgubil in skoraj zamudil svoje mesto v vrsti, da bi se lahko osvežil z zdravilno izvirsko vodo.

Dva tedna po vrnitvi iz Lurda, potem ko so mu župljani že rekli, da je “videti veliko bolj zdrav”, je magnetna resonanca pokazala, da možganskega tumorja ni več. Tudi težave zaradi izrastka na hipofizi “so se ustavile, ko sem se vrnil iz Lurda,” je pojasnil duhovnik.

Odslej se mora na pregled z magnetno resonanco oglasiti vsakih sedem mesecev. Kljub temu pa ameriški duhovnik svojega primera ne namerava predložiti v obravnavo zdravnikom v Lurdu:

“Kot župnik imam občutek, da niti nimam časa, da bi šel skozi vse te postopke, da bi mi potrdili čudežno ozdravljenje,” je pojasnil. “V resnici ne potrebujem zdravnikov, da bi mi rekli, kako sem doživel čudež, to dobro vem tudi sam.”

Če se bo rak vrnil, je pripravljen: “Če se bolezen vrne, je to Božja volja in popolnoma sem pomirjen z vsem, kar se bo zgodilo. Ni me strah in to lahko pride samo od Svetega Duha. Jezus pravi, naj nas skrbi vsak dan posebej.”

Prispevek je bil naprej objavljen na spletni strani portala druzina.si.

Tags:
duhovnikrak
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.