Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Spoznajte navdihujoča kraljeva zakonca iz 20. stoletja

Zita of Austria

APA-PictureDesk via AFP

Charles et Zita en exil à l'île de Madère quelques mois avant la mort de l'empereur.

Theresa Civantos Barber - objavljeno 12/01/23

Znamenita svetniška kraljeva zakonca Karel in Cita sta živela v sodobnem času, eden od njiju vse do leta 1989!

Ko je govora o svetniških kraljih in kraljicah, je običajno tako, da so živeli pred mnogimi časi. Svetniki, kot so škotska kraljica Marjeta, madžarska kraljica Elizabeta in francoski kralj Ludvik IX., so živeli pred skoraj tisoč leti, in zgodbe, ki so nam jih posredovali o njihovih življenjih, so potopljene v oddaljene, nejasne legende dvorne dobe.

Toda kot se izkaže, so nekateri navdihujoči svetniški člani kraljevih družin živeli tudi v moderni dobi vlakov, avtomobilov in filmov. Znamenit in zelo svetniški kraljevi par je živel celo v 20. stoletju, eden od njiju vse do leta 1989!

Svetniška člana kraljeve družine

Morda ste že slišali za blaženega Karla Avstrijskega in Božjo služabnico Cito Burbonsko-Parmsko. Zadnja avstrijska cesar in cesarica sta sredi izjemno burnega obdobja živela junaško krepostno življenje.

Pred Karlovo smrtjo leta 1922 sta bila poročena le 11 let, vendar sta v tem času hvaležno sprejela osem otrok, ki jih je Cita pozneje vzgajala sama. Po moževi smrti je živela še 67 let, vse do svoje smrti pa je bila v spomin na ljubljenega pokojnega soproga odeta v črnino.

Vse neverjetne in navdihujoče zgodbe o Karlu in Citi je nemogoče opisati na kratko. Zagotavljamo pa vam: bolje boste poznali njuno življenje, vedno bolj ju boste občudovali.

Karel in Cita sta bila po vseh merilih izjemen par, predvsem njun zakon pa je bil resničen zgled za krščanske pare. Večer pred poroko je Karel rekel Citi: “Zdaj morava drug drugemu pomagati na poti v nebesa.”

V čast njuni poklicanosti v zakon Cerkev za njun praznik ni izbrala datuma njune smrti, temveč poročni dan: 21. oktober 1911.

Ko sta na poročni dan drug drugemu podelila zakrament svetega zakona, sta se odločila, da bosta vsak dan svojega življenja “sebi umirala”. Zato je njun praznik pomemben za vse poročene pare in odlična priložnost, da se v molitvi obrnemo na njuno mogočno priprošnjo.

V čast svetniških kraljevih zakoncev Karla in Cite vam predstavljamo dva načina, kako lahko počastite njuno zapuščino.

1MOLITE ZA SVOJEGA ZAKONCA

Karel in Cita sta bila globoko verna katoličana in sta ves čas svoje ljubezenske zgodbe molila drug za drugega. Če si vsak dan vzamemo nekaj časa in molimo za svojega zakonca, na ta način posnemamo njun svetniški zakon. Predvsem pa ju lahko prosimo, da molita za naše zakone!

2ZA SVOJO DRUŽINO STORITE NEKAJ POSEBNEGA

Zakonca sta bila predana ne le drug drugemu, temveč tudi svojim otrokom. Bila sta skrbna in velikodušna starša svojemu živahnemu potomstvu. Karel se je pravzaprav okužil z boleznijo, zaradi katere je umrl, ko se je odpravil po nakupih igrač za svoje otroke.

Danes ju lahko počastite tako, da za svojo družino ali otroke storite nekaj posebnega: recimo sedete k skupni igri ali se na dvorišču skupaj z otroki zapodite za žogo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.