Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Exodus in Fiat 90. “Ni pomembno šteti padcev, temveč to, da vedno znova vstanemo”

girls talking

@wavebreakmedia | Shutterstock

Udeleženkam Fiata je dodeljena tudi oseba, s katero se vsak dan slišita in se spodbujata med seboj

Mojca Purger - Andreja Hergula - objavljeno 09/01/23

Začenja se 90-dnevni izziv, s katerim lahko obtešemo svoje življenje in se znebimo navlake

Eksodus 90 in Fiat 90 sta 90-dnevni postni akciji; Eksodus za moške in Fiat za ženske. Udeleženci in udeleženke se zavežejo k postu od alkohola, sladkarij, hranjenja med obroki, interneta (razen za službene namene), televizije.

Moški se vsak dan tuširajo le pod mrzlo prho, oboji pa okrepijo molitev – molijo vsaj uro na dan, spijo vsaj sedem ur, vsaj trikrat na teden telovadijo. Pobuda je prišla iz ZDA, vse več pa je Slovencev, ki se prek nje povežejo v močne bratske in sestrske naveze.

Osvoboditev od raznih zasvojenosti

Pobuda je ime Eksodus 90 dobila po podobnosti z izhodom Izraelcev iz Egipta: iz sužnosti čez Rdeče morje skozi puščavo v obljubljeno deželo. Benjamin Siter iz gibanja Družina in Življenje je povedal, da je to simbolično za moške tudi zato, ker je večina že obupala, da bi se rešili svojih sužnosti (odvisnosti), pobuda pa je sporočilo, da se je sužnosti mogoče rešiti, čeprav ni lahko.

Da spremeniš slabe navade, potrebuješ približno 90 dni, potrjujejo razne raziskave. Eksodus 90 se ne konča v obljubljeni deželi, temveč na njenem pragu, skupina pa je povabljena, da pot nadaljuje še tri leta. “Gre za celostno izgradnjo moškega,” je prepričan.

ALES CERIN
Aleš Čerin je eden začetnikov Exodusa 90 v Sloveniji.

Prva skupina mož pri nas se je za Exodus 90 odločila leta 2019 dobre tri mesece pred veliko nočjo na pobudo Aleša Čerina. Posta ne moreš opravljati sam, ampak si je treba najti sopotnike, ki drug drugega podpirajo na tej poti. Povezani so v bratstvo približno 5–6 moških, ki vsak dan komunicirajo prek spletne aplikacije, enkrat na teden pa se dobijo v živo. Po dva in dva se slišita vsak dan, temu rečejo “sidrišče”Boštjan Čerin je za Našo družino povedal, da je to primerljivo z varovanjem pri plezanju: če padeš, te bo tvoj prijatelj ujel, da boš lahko plezal naprej.

Zakaj bi Eksodus 90 priporočili tudi drugim moškim?

Za Našo družino so možje razložili, zakaj bi priporočili Eksodus 90 tudi drugim. “Vsak od nas ima stvari, ki niso osvobojene, ki nas zasužnjujejo, ki nas pehajo v nezavedne vzorce obnašanja, imamo rane iz otroštva, razvade. Odnos med možem in ženo po toliko letih pride v kalup in te začne utesnjevati. Najbolj drastične so te sužnosti pri tistih, ki so zasvojeni s tobakom, pornografijo … Zasužnjujejo pa tudi druge, manjše stvari,” je o razlogih, zakaj bi Eksodus 90 priporočal drugim, povedal Mirko Robba

“Lani sem recimo opazil, da popijem veliko kave. Po treh, štirih tednih eksodusa sem se odločil, da je ne bom več pil. To mi je psihično in telesno pomagalo, da sem zdaj bolj zdrav in stabilen.”

Luka Hudobivnik o Exodusu

“Exodus 90 prinaša večjo osebno disciplino in tesnejšo povezanost z Bogom ter občestvom, natančneje s skupino moških, s katero se dobivamo in se med sabo podpiramo. Rasteš, napreduješ tako telesno kot duševno in duhovno,” je svoj osebni vtis z bralci Aleteie, ki ste ga pred časom spoznali že v Moških skrivnostih, delil Luka Hudobivnik.

Povedal je še: “Ko se pogovarjam z ljudmi, pri Eksodusu 90 najprej omenijo mrzel tuš. Lani mi je bil ‘matranje’, letos pa ga preživljam kot simbol tega, kar počnemo. Možje smo navajeni na zunanje tolažbe, potrditve, pri mrzlem tušu pa vse zunanje ugodje izklopiš in se telo začne greti od znotraj. To se mi zdi prispodoba tega, da si sposoben najti tolažbo v svoji notranjosti, kjer prebiva Bog. Bog me tolaži, ne potrebujem zunanjih potrditev, ki bi me peljale v zasvojenost.”

Prispevek je bil najprej objavljen na spletnem portalu Družina, ki ga lahko spremljate tudi na Facebooku in Instagramu.

Fiat 90: 90-dnevni post, ki ženske približa Mariji

Fiat 90 je ženska različica Eksodusa 90, ki so jo pripravile študentke Benedictine Collegea v čast 100. obletnice Marijinih prikazovanj v Fatimi. Izbrskala ga je Špela Furman, ko je iskala kaj podobnega Eksodusu 90, ki ga je od blizu spoznala prek svojega moža Gašperja, saj ima že precej lepih izkušenj s postnimi akcijami. Prvič so se v skupno postno akcijo zbrale leta 2020, letos pa so že vzpostavile lepo pregledno spletno stran.

Mary statue church
Marija, zgled kreposti in sprejemanja

Špela je opazila, da v ZDA različica za ženski spol obstaja, zato jo je samoiniciativno prevedla v slovenščino. Sledilo je povabilo znankam in prijateljicam: “Spominjam se, da je bil petek, ko sem po e-pošti in na blogu ‘mamasem’ povabila ženske, da se udeležijo programa. Brez posebne reklame se jih je do ponedeljka prijavilo 60, v tednu dni pa kar 80! Številka se je naslednje leto povečala na tristo udeleženk.”

Marjeta Bec o Fiatu

Zelo iskreno, prisrčno in stvarno je Fiat 90 opisala Marjeta Bec, ki je že večkrat gostovala na Aleteii. Takole pravi: “Sama osebno zahtevnost programa dojemam kot vzvod, ki nam pomaga, da se v težkih trenutkih naslonimo na Boga. Padci so neizogibni in priznanje naše nemoči in šibkosti prav tako. Kajti Bog pomagaj tistemu, ki bi se po koncu programa zadovoljno potrepljal po ramenih in se hvalil, kako mu je vse uspevalo! To ni cilj. Cilj je, da v svoje življenje zavestno povabiš Boga. Mu predaš volan svojega življenja. Snameš svoje maske perfekcionizma, napuha, vzvišenosti … in dovoliš Bogu, da on vodi tvoje življenje.”

Samske, poročene, vezane, mamice – vabljene prav vse

Program spodbuja samske, poročene, poklicane ženske in mamice, da vsak dan ob prvem alarmu vstanejo, zmolijo rožni venec, se odpovedo družbenim omrežjem ter televiziji, sladkarijam, se vsakodnevno posvetijo športu in prebirajo misli, ki so jih sestavile sestre karmeličanke iz Sore.

Vsaka ima svoj steber

Če v izvrševanju izzivov pademo ali če smo v dvomih, ne obupajmo. Ves nadzor prepustimo Mariji in ona bo nedvomno pomagala, pravi Furmanova. Udeleženkam je dodeljena tudi oseba, s katero se vsak dan slišita in se spodbujata med seboj. Poteka tudi srečanje skupin, na katerem se ženske povežejo med seboj in si dajo oporo. “Ob vseh odpovedih in izzivih ni pomembno šteti padcev, temveč to, da vedno znova vstanemo,” spodbuja Špela Furman.

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.