Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nevarnost motivacijskih mentorjev, trenerjev in drugih priljubljenih gurujev

new age

Nikki Zalewski - Shutterstock

Luis Santamaría - objavljeno 08/01/23

"Vi ste kreator svojega življenja. Videli boste, da je vse mogoče, da je vse v vaših mislih. Prekiniti morate s prepričanji, ki vas omejujejo in vam ne pustijo izpolniti sanj." … Zveni znano?

V medijih, predvsem pa na socialnih omrežjih vse pogosteje zasledimo ljudi, ki se predstavljajo kot življenjski mentorji in motivacijski trenerji, ki naj bi nudili pomoč za vsako našo potrebo.

Ta nova “poslanstva” so kljub videzu, ki ga želijo pokazati, zelo daleč od altruizma in predstavljajo nov poslovni model. Njegovi protagonisti so našli veliko tržno nišo – stalno temo človeških težav – skupaj z veliko družbeno in individualno dezorientiranostjo, njihovo delo pa je sestavljeno iz ponudbe vitalnih usmerjevalnih storitev in iz domnevne modrosti, ki združuje psihološko in duhovno komponento.

Zgled za življenje

Tovrstni mentorji in trenerji nam “prodajajo” idejo, da trpimo zaradi naših omejujočih prepričanj, ki nam jih bodo prav oni pomagali odkriti in izkoreniniti, da bi dosegli osebno rast od znotraj, na podlagi magičnega poslušanja “svojega notranjega glasu”, obvladovanja uma, prepoznavanja “vesolja” v nas samih. Zagotavljajo nam, da bomo z upoštevanjem njihovih nasvetov lahko rešili svoje težave, uresničili svoje sanje in dosegli srečo.

Če pogledamo njihove specifične profile, ugotovimo, da je mentor lahko vsakdo, ki mu jezik dobro teče. Mnogi “guruji” ne izhajajo iz psiholoških ali verskih predpostavk, temveč sta njihova izobrazba in poklic bolj povezana s pravom in financami … Pri tem so bodisi doživeli domnevno “prebujenje”, zaradi katerega so na novo osmislili svoje življenje, ali pa so srečali guruja, ki ga skušajo posnemati.

Ti “duhovni učitelji” po preobrazbi, za katero pravijo, da so jo doživeli in ki jo domnevno želijo deliti z drugimi, v resnici živijo prezaposleni s pisanjem svojih knjig in vodenjem motivacijskih seminarjev, pripravljanjem produktov, ki jih seveda priporočajo za doseganje “samouresničitve” in “sreče”.

“Magičnost” našega “jaza”

“Nič ni močnejše od tega, v kar verjameš v svojih mislih. Verjameš, kar verjameš. Videli boste, da je vse mogoče, da je vse v vaših mislih. Imamo ogromno moč pri materializaciji tega, kar želimo, pri ustvarjanju življenja, ki ga želimo.”

Guruji radi stremijo k neki “magičnosti”, četudi te besede ne izrečejo neposredno, in jo pri tem povezujejo z introspekcijo, s katero imamo po njihovih besedah neko neskončno zmogljivost. Globoko v sebi smo po njihovem bogovi. 

“Ko si sam in verjameš vase, ne gre nič narobe. Ko daš od sebe maksimum v vsem, ti življenje vedno pomaga.”

Kako lepo zvenijo takšne besede. Toda … kako lažnive so! Vemo, da življenje ni tako. Obstaja trpljenje, krivica, nasilje, bolezen in smrt. V nekaterih primerih je bistvo zla v nas samih in lahko se potrudimo, da se spremenimo. A velikokrat ni vse odvisno od nas … Takšne besede zato lahko pogosto le še povečajo frustracijo tistih, ki trpijo.

Kar pišejo in učijo, kar prodajajo v tisočih izvodih ter predavajo na delavnicah in seminarjih, se konča z obsojanjem ljudi, ki jim v življenju ne gre najbolje. Naj gre za bolezen, naj gre za kakšen konflikt v odnosih ali psihične težave … ti predlogi ne pripomorejo k izboljšanju. Nasprotno: človeku pustijo vtis, da če se mu zgodi kaj slabega, je to zato, ker je to sam pritegnil v svoje življenje.

Zato knjige za samopomoč, ki se usmerjajo h ključu pozitivnega razmišljanja in pridobivanja stvari, “ker zmoreš vse”, z magijo … niso dobro darilo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.