Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pele je bil Bogu hvaležen za dar igranja nogometa

footballer Pele during the inauguration of the Pele Museum

Nelson Antoine | Shutterstock

Družina - objavljeno 30/12/22

Legenda brazilskega in svetovnega nogometa in eden najboljših nogometašev vseh časov Edson Arantes do Nascimento, znan kot Pele, je v četrtek, 29. decembra, umrl zaradi bolezni

V decembru so pred bolnišnico, v kateri je okreval Pele, stotine molile za njegovo ozdravljenje. Svojim navijačem je takrat sporočil: “Imam veliko zaupanja v Boga in vsako prijazno sporočilo, ki ga prejmem od vas z vsega sveta, me napolni z energijo.”

Pele se je v zgodovino vpisal kot eden najboljših v zgodovini nogometa. Že kot najstnik je Braziliji leta 1958 pomagal do naslova svetovnega prvaka, uspeh pa je ponovil še v letih 1962 in 1970, s čimer je za zdaj edinstven v tem pogledu. Za Brazilijo je sicer odigral 92 tekem in dosegel 77 golov.

Leta 2009 je vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano objavil intervju s Pelejem. V pogovoru je spregovoril o svojem odnosu do nogometnega sveta, ki se je močno spreminjal.

Pele je pojasnil, da ga najbolj boli, ker danes nogomet pravzaprav ni več kaj dosti povezan s tehniko, taktiko in z drugimi atletskimi vidiki športa. Obžaloval je nasilje, ki poleg športa zaznamuje današnjo celotno družbo, Pele pa je bil še posebej nesrečen zaradi nasilja, ki vlada tudi v nogometu.

Visoka plačila nogometašem nevarna

Poleg tega so ga motila astronomsko visoka plačila nogometašem. To že nadobudne fantiče v najmlajših letih spodbudi k temu, da med igro nogometa razmišljajo le o tem, koliko bi lahko zaslužili. Ni jim mar igre same, je povedal.

Igralec se pridruži moštvu in vzhičeno poljublja dres z imenom moštva, brez težav pa naslednji dan moštvo zamenja in prisega večno zvestobo novi ekipi. V resnici, je trdil Pele, je edina stvar, ki so ji nogometaši resnično zvesti, denar. In to je za prihodnost športa zelo nevarno.

Česa ga je naučil njegov oče

Pele je ljubezen do nogometa podedoval od svojega očeta. Oče, je povedal, ga je naučil spoštovati življenje in sočloveka. Bog pa mu je, kot pojasnjuje, podaril sposobnost igranja nogometa – to je zanj resnično Božji dar – in oče ga je naučil, kako naj ta dar uporabi.

Naučil ga je, kako mora biti vedno natreniran in pripravljen, poleg tega, da je dober nogometaš, pa mora biti predvsem dober človek.

Srečal se je tremi papeži

V pogovoru se je Pele spominjal, kako je “imel priložnost srečati tri papeže”. V čast si šteje, da se je pogovarjal in prejel blagoslov od papežev Pavla VI., Janeza Pavla II. in Benedikta XVI.

Vse spominske fotografije srečanj v Vatikanu je hranil na posebnem mestu. S papeži, pripoveduje, se je pogovarjal “o življenju in o Bogu”. Ti pogovori so bili zanj izrednega pomena in jih še danes hrani med prav posebnimi spomini.

Nadaljevanje prispevka lahko preberete na tej povezavi.

Tags:
slavnišport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.