Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako premagati strah pred prihodnostjo?

worried woman

fizkes | Shutterstock

Guillermo Dellamary - objavljeno 26/12/22

V prihodnosti bomo želi to, kar sejemo danes

Eno najmočnejših čustev, ki ga moramo obvladati, je strah pred prihodnostjo.

Življenje v strahu pred prihodnostjo je psihična muka, ki izčrpava kakovost našega vsakdana. Seveda je preventiva nekaj dragocenega in uporabnega, vendar ne sme priti za ceno stalne čustvene nestabilnosti.

Kaj torej storiti, da ob misli na prihodnost ne postanemo preobremenjeni? Ker je strah zelo slab svetovalec, je prvi, ki ga moramo odstraniti iz enačbe. V prihodnost moramo gledati skozi njegova katastrofalna očala, saj vznemirjenje vse le poslabša.

Ovira nas tudi domišljija, saj bomo z  izmišljevanjem vseh možnih situacij, ki temeljijo na čistih špekulacijah in fantazijah, zagotovo ustvarili veliko paničnih zgodb, ki nam bodo pričarale grozljivo panoramo, polno številnih strašnih možnosti.

Kar sejemo danes …

Prihodnost je mogoče “predvidevati” tako, da danes dobro delamo stvari, ki jih moramo narediti zdaj. Jutrišnji dan je posledica tega, kar sejemo danes. Ne sme nas skrbeti, kaj se bo zgodilo na srednji ali dolgi rok. Raje se osredotočimo na posledice tega, kar počnemo danes.

Na splošno nam manjka veliko informacij o spremenljivkah, ki bi lahko bile prisotne v prihodnosti. Zato je bolje, da se osredotočimo na spremenljivke, ki jih lahko vidimo in ki jih lahko popravimo zdaj.

Nekateri ljudje gredo v skrajnost in iščejo magične in vraževerne odgovore o tem, kaj se lahko zgodi. Pri tem se začnejo obračati k astrologiji in šarlatanom, in želja po spoznavanju prihodnosti postane obsedenost.

Že od nekdaj so ljudje poskušali spoznati prihodnost: po zvezdah, letu ptic, obliki oblakov, sončnem zahodu. Prihodnost so poskušali napovedati na številne nelogične in izmišljene načine.

Toda edina stvar, ki nam za zdaj daje nekaj bolj oprijemljivih rezultatov, je znanost, ki je skupaj z matematiko in statistiko uspela ugotoviti nekaj o verjetnosti tega, kar se lahko zgodi, na primer vreme in mrki.

Popraviti napake danes in zdaj

V prihodnosti bomo želi, kar sejemo danes. Zato se raje posvetimo delanju dobrega danes, da bomo jutri želi najboljše. Zanimivo, toda že Niccolo Machiavelli je rekel:

Kdor želi napovedati prihodnost, mora pogledati v preteklost, saj so vse stvari na zemlji vedno podobne tistim iz preteklosti.

Če res želite izvedeti nekaj o svoji prihodnosti, preglejte, kaj ste počeli do zdaj, poglejte, kako ste nagnjeni k temu, da to ponavljate, in če želite, da se vam negativne ali neprijetne stvari nikoli več ne zgodijo, jih poskušajte popraviti zdaj. To je vaša priložnost, da spremenite svojo pot in spremenite posledice svojih dejanj.

Najverjetneje boste jutri storili to, kar ste počeli do sedaj. Smo zelo ponavljajoča in rutinirana bitja. Če želite nekaj spremeniti za prihodnost, začnite izvajati spremembe, ki si jih želite, danes.

Nehajmo si želeti videti prihodnost in ugibati, kaj se lahko zgodi. Potrudimo se, da bomo bolj zavestno gledali na to, kar smo počeli do sedaj, in gradimo svojo prihodnost na podlagi odločitev, ki jih lahko sprejmemo danes. Velik del prihodnosti je v naših rokah danes. Tisti del, ki ni, pa je v Njegovih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
osebna raststrah
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.