Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj storiti, ko nas bodoči mož ali žena sooči s svojo spolno preteklostjo?

Shutterstock_2230304605.jpg

Dikushin Dmitry | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 17/12/22

Kako sprejeti partnerjevo spolno preteklost, če nam to povzroča bolečino?

Pogosto se zgodi, da spoznamo ljubečega in dobrega partnerja, s katerim si predstavljamo skupno prihodnost, potem pa izvemo za njegovo spolno preteklost in doživimo veliko razočaranje ali bolečino. Članek govori o izkušnji obeh spolov! Če smo v življenjskem obdobju, ko iščemo partnerja za trdno zvezo oziroma poroko, smo na to verjetno še toliko bolj občutljivi.

Zavedati se moramo, da so grehi s področja spolnosti (pornografija, več spolnih partnerjev, samozadovoljevanje in podobno) v našem času izredno pogosti in so vir številnih ran. Pogosto se zgodi, da se je ena oseba v paru trudila živeti čistost v spolnosti, potem pa naleti na partnerja, ki ga zaznamuje “pestra” spolna preteklost. To je izvir bolečine, razočaranja in spraševanja: “Je ta oseba res prava zame?”

“Je neumno, da se zaradi tega počutim prizadeto?”

Morda se sprašujete, ali je vaš odziv pretiran. Konec koncev nam različni mediji zatrjujejo, da je dobro “imeti veliko različnih seksualnih izkušenj”, da lažje “ugotovimo, kaj nam ustreza”, tako trdi tako rekoč celotna zahodna družba. A resnica je ta, da nas prav partnerjeva ali naša spolna preteklost lahko najbolj zaznamuje in rani.

Prav je, da do izbranca oziroma izbranke pristopimo odprto in razumevajoče, saj si lahko predstavljamo, da mu/ji že tako ni lahko govoriti o tem. Prav tako pa naj tudi razume naše razočaranje in prizadetost. Veliko pogovorov, ponižnosti in iskrenega prizadevanja za odpuščanje pomagajo pri tem, da zgradimo naš odnos na drugačnih temeljih.

“Ali me partner primerja s svojimi bivšimi?”

Čeprav partnerjeva spolna preteklost lahko predstavlja za vas določen pritisk v smislu, da vas skrbi, če vas bo primerjal s svojimi bivšimi spolnimi partnerji ali izkušnjami, pa vendarle ni dobro prepustiti, da to bistveno vpliva na naš odnos z njim. S tem partnerja zreduciramo le na njegove bivše spolne izkušnje in s tem osiromašimo vse možnosti, ki bi se nam sicer odpirale v tem odnosu. Poleg tega na neki način dopustimo, da njegov nekdanji greh zavzame preveč pomembno moč nad nami.

“Ali lahko ta odnos vseeno uspe?”

Premisliti morate, kako zelo je ta stvar pomembna za vas in vaš odnos s tem človekom. Če se je svoje preteklosti pokesal in če je pripravljen začeti drugače in z vami zgraditi čist odnos, poln zaupanja in predanosti, potem ne bi bilo pravično, če tudi vi ne bi odpustili njegove preteklosti in naredili vsega, da ta odnos zgradite na trdnih temeljih. V pripravah na zakon morate obdelati tudi vidike, ki vključujejo zaupanje in predanost na spolnem področju.

V zakonu gre za dajanje, sprejemanje in služenje, nikakor pa ne moremo od nikogar zahtevati popolnosti ali brezmadežnosti, saj smo ljudje grešni. Zakon bodo gradile predvsem odločitve in dejanja para od tega trenutka dalje v prihodnost. Zakon ni toliko odvisen od preteklosti; to je dobro pustiti za seboj. Pač pa je srečen in ljubeč zakon delo dveh oseb, ki se medsebojno spoštujeta in v prvi vrsti spoštujeta tudi samega sebe.

Tags:
odnosispolnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.