Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Padec in zlati vzponi športnice leta

ursa bogataj

SPORTIDA

Lojze Grčman - objavljeno 14/12/22

Pogovor z Uršo Bogataj, prvo skakalko, ki je postala slovenska športnica leta

“Nisem verjela, dokler ni bilo konec, da bi se lahko ‘kaj’ zgodilo. Bil je velik izziv, ker sem vedela, da sem sposobna, a do takrat nisem imela sreče oziroma se mi ni poklopilo. Tokrat se mi je,” si je Urša Bogataj, športnica leta 2022, na včerajšnji slavnostni večer v mislih znova zavrtela nepozaben spomin na naslov olimpijske prvakinje v Pekingu. Te so jo ovenčale s še eno zlato kolajno, namreč na ekipni tekmi. Tako je postala pravzaprav tudi dvakratna športnica leta.  

Ne le na olimpijskih igrah, naša sogovornica je blestela tudi v svetovnem pokalu. Posamično in ekipno je bila kar petkrat prva ter še devetkrat stala na stopničkah. V skupnem seštevku je osvojila tretje mesto.

Neprecenljiva opora in zaupanje

A pred tremi leti je preživljala povsem drugačne čase. Po padcu in poškodbi kolena je razmišljala o koncu kariere. Danes je neizmerno hvaležna za oporo, ki jo je dobila tedaj: “Takrat mi je vse padlo v vodo, ravno sem začela dobro skakati, nato sem se poškodovala. Vesela sem, da sem imela ob sebi take ljudi, ki so mi vlivali voljo. Z zaupanjem vame so mi dopovedovali, da bi mi še vedno lahko kaj uspelo.”

Za zlato leto se je gotovo zahvalila tudi pred meseci na Brezjah. Tja je poromala z sožupljani iz Polhovega Gradca in rektorju patru Robertu Bahčiču izročila kopijo zlate kolajne. “Kot vsako leto smo poromali na Brezje v spomin na sokrajana, ki se je ponesrečil pred nekaj leti,” bo tudi ta lep dogodek uokvirila v trajen spomin.

Kako je bilo na Brezjah?

Kdo so še nagrajenci?

Urši Bogataj sta v izboru za športnico leta sledili plezalka Janja Garnbret in deskarka Gloria Kotnik. Med fanti je slavil metalec diska Kristjan Čeh pred kolesarjem Tadejem Pogačarjem in alpskim smučarjem Žanom Kranjcem. Luka Dončić je bil četrti, Tim Gajser peti. Med ekipami je slavila mešana skakalna z Uršo, Niko Križnar, Timijem Zajcem in Petrom Prevcem. Obetavna športna je postala golfistka Pia Babnik.

Še ta sezona, kaj pa potem?

Urša je stara 27 let. Že po koncu lanske sezone je omenjala druge izzive zunaj športa. Morda so pred njo zadnji meseci aktivne kariere.

“Dosegla sem zelo veliko, moja edina želja je na vso moč uživati v skokih. Če bom ob tem dobra, bi lahko prišla tudi še kakšna medalja. Nič ne bom rekla. Še sama ne vem. Želim si, da bi se življenje umirilo, manj natrpanega urnika. Želim si družino, končno končati fakulteto (za šport, op. a.). Običajne stvari,” je še povedala na odru Cankarjevega doma.

Na včerajšnji večer še v svečani, elegantni obleki, danes pa že v skakalnem kombinezonu v Planici.

Tags:
šport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.