Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Čas za partnerja v vsakdanu? Dajte mu občutek, da vam je pomemben

Couple cooking together

Jacob Lund | Shutterstock

Marie Lucas - objavljeno 10/12/22

Kako v hektičnem življenjskem tempu dati vašemu partnerju občutek, da obstaja in vam je pomemben?

Ko se dva poročita, postaneta eno. Kmalu pa se v središče vsakdanjega življenja lahko pritihotapi delo in začne zavzemati vedno več prostora, do te mere, da zakonca v določenem trenutku ugotovita, da živita le še kot cimra.

Preberite nekaj nasvetov za negovanje zakonske zveze, ki temeljijo na izkušnjah treh parov.

Sara in Jan, poročena osem let, sta v takšnem trenutku spoznala, da morata nekaj narediti, da njuni življenji ne bi bili podobni vzporednim tirnicam.

Sandra in Tomaž, ki sta poročena petnajst let, sta se po letih trdega dela in skrbi za otroke “prisilila”, da sta se srečala in ponovno pogovorila.

Pri Marku in Ani, ki sta nedavno praznovala srebrno obletnico poroke, je njun zakon skorajda premagala dejstvo, da sta živela ločeno zaradi dela. “Ugotovila sva, da zaradi najinega dela nisva več vedela, kaj je počel drugi,” pojasnjuje Ana.

Tu so njihovi nasveti, kako v zakonu krepiti ljubezen takšnim izzivom navkljub.

1DOBRO JUTRO, LAHKO NOČ!

Vzemita si čas in si zjutraj zaželita dobro jutro! “Sliši se neumno, vendar se ne zbudiva hkrati in ko hitiva, nisva pozorna drug na drugega,” se nasmehneta Sandra in Tomaž. “To priložnost izkoristiva zato, da drug drugemu podariva poljub ali nežno gesto.”

Ana dodaja: “Če sem na poti, si z Markom vsak dan pošiljava sporočila za dobro jutro ali lahko noč.”

2KRATEK POGOVOR

Da bi se izognila tej zahrbtni odtujenosti, Sara in Jan vsaj enkrat na dan najdeta čas za pogovor. “Po duhovnem umiku za pare sva se odločila, da si bova vsak dan povedala o enem dogodku iz tistega dne, in o čustvih, ki so ga spremljala,” pravita. Veselje, ponos, jeza, živčnost, žalost … Svojo enotnost gradita z delitvijo majhnih dogodkov iz svojega življenja.

3NAJDITA SKUPNO DEJAVNOST

Skupne dejavnosti, kot so tek, petje, ples in celo delo so ključ življenja v dvoje. “Sprva sva pela v zboru, zdaj pa hodiva na skupino za duhovno rast. To naju združuje,” pravita Sara in Jan.

“Skupaj tečeva, nakupujeva, iščeva darila, …” dodajata Sandra in Tomaž.

4POVABITA BOGA V SVOJ DAN

Gospoda se v vsakdanje zakonsko življenje lahko povabi že z majhnimi in preprostimi dejanji. Sara in Jan recimo vsak dan drug drugemu pošiljata SMS sporočila s kratkim odlomkom iz Svetega Pisma.

“Pred odhodom v službo skupaj zmoliva očenaš, dan pa zaključiva z zdravamarijo … Pogosto kar v postelji,” se zasmejita.

5Sveža zaljubljenca

H gojitvi tiste iskrice sveže ljubezni lahko pripomore tudi romantična večerja. Za smeh in teme za pogovor ob takšni večerji lahko pomaga škatla, ki se jo napolni z zabavnimi vprašanji. Končno, kljub utrujenosti, telesna združitev poživlja, obnavlja energijo in tke zvezo med zakoncema.

6SKUPNO SEDENJE

“Enkrat na mesec, ob nedeljah zvečer, se skupaj usedeva, v roke vzameva najine dnevnike in se pogovarjava o najinih srečanjih, potovanjih,” pravi Ana. Ta večer je nepogrešljiv na njunem urniku.

7PRIVOŠČITA SI POBEG V DVOJE

“Zaradi vsakoletnega romantičnega vikenda je najin zakon kljub službi in otrokom še danes živ,” pravita Sara in Jan. Kako to izvesti? Ne bojta se prositi sorodnike za varstvo otrok! “Za najino zadnje malo dvodnevno potovanje v dvoje sva otroke oddala v soboto zjutraj in jih pobrala v nedeljo popoldne,” se smeje Sara. “Kakšen blagoslov za najin zakon!”

8MOLITA V PARU

Sandra in Tomaž vsako sredo sodelujeta v molitveni skupini: “Še bolj naju združuje in dopolnjuje šport: sveti duh v zdravem telesu!”

Marko in Ana sta si v svojem urniku določila čas za bogoslužje in molitev, in če jima ne uspe moliti skupaj, moli vsaj tisti, ki lahko. “Ne mine teden, da ne bi najinega zakona postavila pod Božji pogled, da bi prejela ljubezen od Njega, ki je Ljubezen,” se nasmehne Ana.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.