Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

3 preprosta vodila za adventni čas

Virgin Mary and Angel

Renata Sedmakova | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 05/12/22

Sveti papež Janez Pavel II. je postavil tri zglede za adventni čas: Devico Marijo, svetega Janeza Krstnika in Izaija

Sveti papež Janez Pavel II. je v svojem razmišljanju ob adventnem času opozoril na tri posebne “vodiče”, ki jim lahko sledimo, ko se duhovno pripravljamo na božič. O teh treh vodičih je govoril na splošni avdienci 18. decembra leta 2002.

V liturgiji teh dni nam Cerkev ponuja tri neverjetne “vodiče”, ki nam kažejo pravilno držo, ko gremo naproti Božjemu “gostu” človeštva.

1Devica marija

Marija nas v devetdnevnici pred božičem vodi proti Betlehemu. Marija je ženska, ki je rekla “da” in je v nasprotju z Evo brez zadržkov sprejela Božji načrt. Tako je postala jasna luč za naše korake in najvišji zgled za naš navdih.

2sveti janez krstnik

Potem je tu še Janez Krstnik, predhodnik Mesije, ki je predstavljen kot “glas vpijočega v puščavi” in oznanja “krst spreobrnjenja v odpuščanje grehov” (Mr 1,4). To je edini pogoj za priznanje Mesije, ki je že prisoten v svetu.

3Izaija

Izaija je prerok tolažbe in upanja. Za izraelsko ljudstvo, zasužnjeno v Babilonu, oznanja resničen in pravi evangelij in jih spodbuja, naj ostanejo budni v molitvi, da bodo prepoznali “znamenja” prihoda Mesije.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
adventSveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.