Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 pomembni razlogi, zakaj so otroci iz iste družine lahko med seboj tako različni

Three siblings laughing

the stock company | Shutterstock

Zoe Romanowski - objavljeno 29/11/22

Zdravnika in avtorja dr. Gaborja Matéja so vprašali, zakaj se bratje in sestre lahko med seboj tako zelo razlikujejo. Njegov odgovor je zaokrožil po svetovnem spletu

Dr. Gabor Maté je madžarsko-kanadski družinski zdravnik, ki se ukvarja z razvojem otrok, travmami ter vplivom različnih vrst bolezni na telesno in duševno zdravje.

Pred kratkim ga je kanadska pisateljica in voditeljica radijskih pogovornih oddaj Dahlia Kurtz vprašala, zakaj se lahko otroci, ki odraščajo v isti družini, med seboj tako zelo razlikujejo. Del tega pogovora je zaokrožil po družbenem omrežju TikTok.

Maté se je v svojem odgovoru osredinil na tri glavne razloge, zakaj so si sorojenci med seboj lahko tako različni. Vsak izmed njih nam omogoča, da premislimo o tem, kako se to lahko odraža v družini in otrokovem življenju.

1Sorojenci pridejo na svet z različnimi temperamenti

Vsak izmed nas se rodi z drugačnim temperamentom, kar vpliva na naše medsebojne odnose z drugimi ljudmi – vključno s starši. In tako, pravi dr. Maté, se starši ne bodo enako odzivali na svoje otroke, čeprav jih imajo enako radi, saj vsaka oseba v nas prebudi drugačne stvari, vzbudi drugačna čustva in odzive. To velja tudi za sorodnike, učitelje, prijatelje in celo neznance.

2Noben otrok nima istih staršev

Starši so ljudje, ki se spreminjajo – nanje vpliva vse, kar se jim zgodi v življenju, doživljajo pa seveda različne izkušnje. Poleg tega se spreminjajo tudi njihovi medsebojni odnosi. Njihov zakon gre skozi lasten razvoj, skozi vzpone in padce, izzive in radosti. Vse to vpliva na vsakega otroka, ko ta odrašča.

3Noben otrok ne odrašča v isti družini

Ko se rodi najstarejši otrok, je edinec, ki mu ni treba tekmovati za pozornost svojih staršev in nima drugih otrok, s katerimi bi lahko sodeloval ali se z njimi povezoval. To se spremeni, ko se pojavi sorojenec.

Drugi otrok ima drugačno izkušnjo kot prvi, saj ni edinec, in tako naprej in tako naprej. Vrstni red rojstva in vsa dinamika, ki vpliva na družino, vplivajo na vsakega otroka drugače.

Zato se izkušnje, ki jih ima vsak otrok v isti družini, pogosto zelo razlikujejo. Veliko ljudi se s tem očitno strinja, kar dokazuje tudi priljubljenost videoposnetka na TikToku in na tisoče komentarjev, ki jih je bil deležen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.