Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Ga še vedno dojiš?!

Breastfeeding mother

Tomsickova Tatyana | Shutterstock

Andreja Poljanec - objavljeno 19/11/22

Dolgotrajno dojenje ima številne blagodejne učinke na otroka in mamo

Vprašanje bralke:

Z možem in otrokom, starim dve leti, živimo pri njegovih starših. Ves čas je precej vzgojnih pripomb, ki jih še kar dobro premagujeva, se o njih pogovarjava – skupaj sva se odločila za rahločutno vzgojo, tako da glede tega z možem nimava konfliktov. Vendar pa je nad dojenjem po drugem letu, posebej sedaj, ko sem spet nosča, toliko zgražanja, da je prav zoprno; obsojajočih pogledov sem deležna ne le doma, ampak tudi po vasi, v cerkvi, zadnjič celo v zdravstvenem domu. V glavnem mi očitajo, da je to samo crkljanje, da ga vežem nase, da ne bo postal samostojen ipd.

mlada mamica


Odgovarja Andreja Poljanec, zakonska in družinska terapevtka:

Draga mlada mamica! Prav žal mi je, da je glede tako naravne danosti, kot je dojenje, še toliko stigmatiziranja, zgražanja, strašenja in podobnih neprimernih stvari. Ponosna sem na vaju, da sta se z možem o vzgojnih vprašanjih povezala in tako kljubujeta “mrzli burji”, da vaju ne odnese in da zmoreta ohranjati toplino v odnosu do otroka.

Dolgotrajno dojenje ima poleg zdravstvenih tudi ogromno psiholoških in socialnih prednosti in bi se mu bilo res škoda odpovedati zaradi strahov in popačenih družbenih predstav.

Med dojenjem se namreč med mamico in otrokom izgrajuje neprecenljiva vez, ob vsakem podoju se sprošča tudi oksitocin, ki blaži učinke stresa ter spodbuja občutek pomirjenosti tako v materi kot v otroku.

Naj vas podprem z nekaj zanimivimi podatki iz različnih obsežnih raziskav, ki vedno znova dokazujejo pozitivne učinke dolgotrajnega dojenja. Dojeni dvoletniki npr. jokajo manj od nedojenih in manj izrazito izražajo trmo ter imajo bolje razvito sposobnost pomiritve. So bolj samozavestni in spretnejši pri doseganju ciljev.

Dolgotrajno dojeni otroci so spretnejši pri razreševanju problemov in imajo bolje razvite socialne veščine. Učinek dojenja sega tudi v poznejša leta – mladostniki, ki so bili kot otroci dolgo dojeni, so manj nasilni, tesnobni, redkeje depresivni in na svet gledajo bolj pozitivno. Poleg tega dojenje dobro vpliva tudi na matere, saj ob dojenju dokazano razvijajo globljo senzitivnost.

Tako za mater kot za otroka je dojenje neprecenljiv dar. Pomiri nas lahko tudi misel, da si ga nismo izmislili ljudje, ampak je dojenje po Božji zamisli. Z dojenjem se v otroku krepi občutek varnosti in zaupanja, da te bodo ljubeče roke, tako človeške kot Božje, vedno ujele in pobožale, ko ti bo v življenju težko.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
materinstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.