Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Nova filmska umetnina o škofu Slomšku: Srečen bo čas

Anton Martin Slomsek

Studio Siposh

Urška Leskovšek - objavljeno 18/11/22

Srečen bo čas je navdihujoča zgodba o človeku, ki je poznal slovensko dušo in ji vdano posvetil vse svoje življenje. Ogledate si jo lahko že 26. novembra 2022 v Celju

Dolgometražni igrano-dokumentarni film Srečen bo čas, ki je nastal v Studiu Siposh, je sodoben filmski portret, ki odkriva ozadje vizionarskega dela škofa Antona Martina Slomška.

Je pripoved o človeku, ki je globoko spoštoval okolje, v katerem je odraščal in pozneje deloval. S svojo odločnostjo in velikimi napori je domači kulturni prostor pomikal ob bok drugih evropskih narodov, ki so sredi 19. stoletja doživljali svoj preporod.

“Blaženi Slomšek me je spremljal že v času srednje šole, saj sem klopi gulil na škofijski gimnaziji v Mariboru,” pripoveduje producent in režiser David Sipoš. “Takrat sem večkrat slišal za njegove največkrat omenjene dosežke in sčasoma sem si ustvaril vtis, da ga dobro poznam. Ko pa sem se ob začetku projekta lotil raziskovanja, sem videl, kako zelo sem še na začetku. Koliko neprebranih in neslišanih stvari! Resnično me je navdušila njegova osebnost, ki je pravzaprav predpogoj za vsa velika dela in izjemno življenjsko pot.”

Sipoš je tako z ekipo ustvaril celovečerni film o njem. Film je “nekakšen spomenik njegovim prizadevanjem za slovensko dušo, ki jo je tako dobro poznal”, pravi režiser.

Kje si ga boste lahko ogledali?

Premiera: 26. 11. ob 17.00 in 19.30, Cineplexx Celje
Obvezna predhodna rezervacija vstopnic na studio@siposh.com, cena vstopnice je 5 evrov.
Nadaljevanje projekcij predvidoma konec januarja oz. februarja 2023.
Več informacij pa najdete na spletni strani Studia Siposh.

”Ko sem izvedel za avdicijo, na katero me je opozorila moja mentorica gledališke igre, nisem bil za to, da se prijavim. Mislil sem si, da itak ne bom sprejet. Na koncu sem se kljub vsemu prijavil. Bilo me je kar strah, ker nisem vedel, kako poteka celoten proces. Šok, da sem bil sprejet v 2. krog. Že ob koncu pogovora na 2. avdiciji pa sem izvedel, da sem sprejet. Fenomenalna novica!” se priprav spominja igralec mladega Slomška Ožbej Romih.

“Samo snemanje pa se mi je res vtisnilo v spomin, vseh pet dni. Bilo je zelo naporno, ampak izkušnja, ki je ne pozabiš. Še posebej snemanje akcijskih prizorov, padca, pretepa. Nisem si predstavljal, da je toliko dela že samo za eno minuto filma,” še pripoveduje Ožbej.

Anton Martin Slomsek

“O Slomšku sem sicer nekaj vedel, a ne dovolj za takšno nalogo. Ob študiju vloge in pripravah na snemanje pa sem vse bolj spoznaval njegovo osebnost in njegov pomen za slovenski narod, kako ključen je bil za obstoj našega jezika in kulture. Sprva so bili tudi moji bližnji in kolegi presenečeni nad mojim podvigom, toda na snemanju, v oblačilih in pripravljen pred kamero, sem se resnično lahko preselil v drug prostor in čas. Takrat je postala tudi stara štajerska izreka slovenščine obvladljiv izziv,” pa je o snemanju povedal igralec odraslega Slomška Robert Dragar.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.