Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Dekle v cvetju: “Življenje ti velikokrat da to, kar potrebuješ, in ne tega, kar si želiš”

Katarina Meza

SI fotografija

Katarina Berden - objavljeno 17/11/22

Ženska ženski – ustvarjalka profila Dekle v cvetju, ljubiteljica narave, pevka in skavtinja Katarina Meža

Katarina Meža končuje študij ekologije in biodiverzitete ter biološkega izobraževanja. Zelo rada ima naravo, ki jo napolnjuje z energijo, jo navdihuje. Veliko časa posveča cvetju, na profilih jo lahko zasledimo tudi kot Dekle v cvetju.

Za ogled prve fotogalerije kliknite tukaj

Kot Dekle v cvetju povezuje in navdihuje vse, ki jih zanimajo cvetlice in ustvarjanje z njimi, organizira najrazličnejša srečanja in delavnice, pri katerih sodeluje tudi z drugimi ustvarjalkami.

Za ogled druge fotogalerije kliknite tukaj

Poleg tega zelo rada poje in piše pesmi. Skupaj s svojim bratom Urbanom ustvarja v glasbenem duetu Urban & Katarina, ki smo ga že predstavili. Je tudi skavtinja, rada se druži z ljudmi, leta 2018 je prehodila znano romarsko pot Camino, za katero pravi, da jo je močno zaznamovala.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealno bi bilo, da bi najprej odprla zadrgo šotora in se zbudila nekje v naravi ali pa v gorah občudovala sončni vzhod. Včasih se zgodi, ampak želela bi si, da bi se to zgodilo čim večkrat.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …
Velikokrat se mi kam mudi, zato se ponavadi gledam v ogledalo samo, ko si umivam zobe ali pa se češem. Se pa zgodi, da si kdaj rečem: “Katarina, fajn si.” 🤭

3. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Najbolj me duhovno napolnjuje narava. Dolgi sprehodi po gozdu, obisk gora, nabiranje zelišč, rož, gob … To zame niso samo hobiji, saj me vsak stik z naravo pomiri in prizemlji. Takrat čutim, da sem del nečesa večjega. Duhovnost pa je zame tudi glasba. Zadnja leta najbolj uživam, ko sem sama v cerkvi in zapojem.

4. Izkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni, in kaj ste se iz nje naučili?
Najbolj sem hvaležna, da sem se odpravila na El Camino de Santiago in jo tudi prehodila. To je bila zame nepozabna izkušnja, saj sem se naučila veliko o sebi in drugih. Predvsem to, da ti življenje velikokrat da to, kar potrebuješ, in ne tega, kar si želiš.

Prav tako sem hvaležna za skavtstvo. To je bila moja najboljša odločitev v življenju, saj sem nekaj najlepših trenutkov doživela prav pri skavtih in tega ne bi zamenjala za nič na svetu.

5.Veliko časa preživite v naravi. Kaj vam da narava, česa vas uči?
Narava mi daje varen pristan. Že kot mala punčka sem se rada sama sprehajala po gozdu in opazovala vse okoli sebe. Zato se še danes, ko so dnevi prepolni, samo odpravim v gozd na sprehod in ko pridem domov, se počutim polna energije.

Tudi starši so me tako vzgajali. Skupaj smo nabirali gobe, zelišča za čaj, hodili v gore, nabirali mah za jaslice … Zadnja leta predvsem opazujem cikličnost v naravi, ki jo poskušam preslikati v življenje. Vse je minljivo, prav tako pa se vedno znova rodi veliko lepega.

6.Kakšno je poslanstvo Dekleta v cvetju? Kaj želite na ta način naučiti druge?
Dekle v cvetju je nastala čisto spontano predvsem iz veselja do cvetja, ki so ga name prenesle prababica, babici in mama. Ne vem, kam me bo pot prinesla, opažam pa, da lahko s cvetjem ljudem dam zelo veliko. Prav tako želim, da cvetje povezuje, zato imam poleg kreiranja šopkov zelo rada sodelovanja.

V tem procesu sem spoznala toliko čudovitih oseb in spletla kar nekaj prijateljstev. Dotik sivke, ki sem ga organizirala z Ano Kugovnik iz Ekološke Kmetije Kugovnik, je ljudem prinesel mir in odklop. Ženski krog s hčerkami, ki sva ga ustvarili s Tino Trojar, daje ženskam možnost, da se povežejo s svojimi hčerkami. Šopkarnica pa jim daje možnost, da se odprejo in si vzamejo čas zase.

Trenutno je v pripravi paket Cvetje & duša, ki ga ustvarjam z Romano Brino Gobec (Brinas studio), ki barva oblačila s pomočjo rastlinskih pigmentov. V paketku bo torba, ki jo boste lahko doma sami pobarvali s cvetjem. Želim si, da bi ljudje prepoznali vrednost domačega cvetja, zato ga tudi vzgajam na svoji njivi.

Gledati, kako iz semena zrastejo rože vseh barv in vrst, je nekaj najlepšega. To, da z njimi zvabiš nasmeh na obraz, pa je nekaj neprecenljivega. S svojim delom želim spodbuditi ostale, da v življenju najdejo, kar jih veseli, in sledijo svojim sanjam. Sama sem še na začetku in čeprav ni vedno lahko, je vredno.

Katarina Meza

7. Pred kratkim ste se odločili, da del svojih las, za katere pravite, da so bili vaš zaščitni znak, darujete za izdelavo lasulje za otroke. Kako je prišlo do te odločitve?
Že pred nekaj leti sem se ostrigla na tako kratko dolžino, vendar še nisem vedela, da obstaja možnost darovanja las. Ko sem izvedela za to možnost, sem pri sebi sprejela odločitev, da bom lase enkrat darovala. Letos sem začutila željo po spremembi, zato je bil to nekako logičen korak.

Lasje bodo ponovno zrasli, nekomu pa bom s tem pomagala v težkih trenutkih. Niti predstavljati si ne znam, kaj vse prinese tako huda bolezen, zato se mi zdi, da je to res najmanj, kar lahko narediš za nekoga.

Katarina Meza

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Da je v življenju vse minljivo in kontrastno. Tako kot minejo lepi dnevi, tako bodo minili tudi tisti težji. Življenje pa sestavljajo eni in drugi in to moramo sprejeti. Slabo voljo ponavadi odganjam s petjem, sprehodi. Zadnje leto pa ugotavljam, da je super, če greš takrat malo na njivo in pleješ.

9. Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Zvečer skušam čim manj gledati v telefon in raje preberem kakšno knjigo. V mislih preletim dan in se zahvalim za lepe stvari.

10. Zakaj je lepo biti ženska?
Biti ženska je lepo, ker imamo v sebi toliko barv. Če si dovolimo, lahko stvari občutimo veliko globlje kot moški. Imamo zelo močno intuicijo, prav tako pa se lahko z drugimi ženskami povežemo na čisto drugi ravni in se tako podpremo. Vsako obdobje življenja pri ženski predstavlja nekaj zares posebnega, najlepše pa je seveda to, da lahko podarimo novo življenje.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.