Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Žalujoča deklica je bila priča, kako je njen oče potoval iz vic v nebesa

Holding hands in prayer

Deemerwha studio | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 08/11/22

Trikrat je darovala za mašo za počitek očetove duše

V 17. stoletju se je žalujoče dekle obrnilo na benediktinskega opata Millána de Mirando v samostanu Naše Gospe iz Montserrata. Opata je prosila, naj za njenega pokojnega očeta daruje tri svete maše.

Trpeča duša v vicah

Mlado dekle je bilo povsem prepričano, da bodo te maše pospešile očetovo pot v nebesa in ga osvobodile bolečin v vicah. Opat, ki ga je ganila dekličina otroška vera, je naslednji dan daroval prvo sveto mašo po željenem namenu.

Med mašo je deklica klečala in ko je dvignila pogled, je zagledala očeta v bližini oltarja, kjer je duhovnik obhajal mašno daritev. Očeta je opisala kot “osebo, obdano s strašljivimi plameni”, ki kleči na spodnji oltarni stopnici.

Duhovnik je bil opozorjen na ta čudežni pojav in je deklici naročil, naj na mesto, kjer je klečal njen oče, položi kos tkanine. Tkanina je nemudoma zagorela, čemur so bili priča vsi navzoči, čeprav duhovnik otrokovega očeta ni videl. To je pomenilo, da je bil dekličin oče očiščen v plamenih vic.

Sledila je druga maša za pokoj očetove duše in deklica je znova videla svojega očeta. Tokrat je stal na stopnici poleg diakona in bil “odet v živobarvno oblačilo”. Na tej stopnji je bil njen oče še vedno v vicah, vendar se ga plameni niso več dotikali.

Pri tretji maši je deklica še zadnjič videla očeta. Med evharističnim slavjem je bil “oblečen v snežno belo oblačilo”, nato pa se je ob koncu maše zgodilo nekaj nenavadnega. Deklica je vzkliknila: “Tam je moj oče, ki odhaja in se dviga v nebo!” Ni ji bilo več treba skrbeti za očetovo dušo, saj je z gotovostjo vedela, da je dosegel nebeška vrata.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
smrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.