Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nekoč je bil odvisnik od drog, po spreobrnjenju pa je doktoriral iz teologije

Artur Skowron, lider wspólnoty Kompania Jonatana

@kompania_jonatana | Instagram; kompaniajonatana.pl

Katarzyna Szkarpetowska - objavljeno 06/11/22

"Bil sem sit svojega življenja. Želel sem nehati jemati mamila, a nisem imel moči"

“Mama, izčrpana od moje odvisnosti, brez upanja, da se bo kaj spremenilo, je rekla, da bi bilo bolje, če ne bi več bil živ. Počutil sem se popolnoma osamljenega in nemočnega,” pripoveduje teolog in pisatelj Artur Skowron iz Poljske.

V preteklosti ste jemali droge, zase niste videli prihodnosti, danes pa ste doktor biblijske teologije. Kako ste našli motivacijo za spremembo svojega življenja?
To mi je omogočila Božja moč. Šest let sem jemal droge. Začel sem še kot najstnik. Kot veliko drugih sem začel z marihuano in nazadnje končal na heroinu.

Spomnim se, bilo je 10. januarja 1999, na deževen, oblačen dan. Poklical sem mamo, da mi poišče rehabilitacijski center, ker sam tega nisem zmogel. Bil sem sit svojega življenja. Želel sem nehati jemati mamila, a nisem imel moči.

Moja mama, ki mi je prej iskala takšne centre, je tokrat to odločno zavrnila. Bil sem presenečen. Med pogovorom je še povedala, da se želi srečati z mano. Dobila sva se še isti dan. Vendar pa pogovor ni vlil upanja v srce.

Srečala sva se na ulici. Mama, izčrpana od moje odvisnosti, brez upanja, da se bo kaj spremenilo, je rekla, da bi bilo bolje, če ne bi bil več živ. Rekla je, da ima še dva sinova in da mora živeti tudi zanju in misliti na njiju, z mano pa so ves čas težave.

Kaj ste začutili ob teh besedah?
Prebodel me je meč bolečine, počutil sem se popolnoma osamljenega in nemočnega. Ko je odšla, sem jokal in vzklikal: “Bog, reši me, če res obstajaš.” In Bog me je res uslišal. Po tej molitvi sem ob sebi začutil njegovo prisotnost, tako kot če bi bila poleg mene še neka druga oseba. V svojem srcu sem slišal besede: “Tudi če te oče in mati zapustita, bom vedno s tabo.”

Pri meni se je ustavila mimoidoča gospa in vprašala, kaj se je zgodilo. Povedal sem ji. Poslušala me je in mi obljubila pomoč. Dogovorila sva se, da bom naslednji dan ob točno določeni uri čakal na avtobusni postaji. Držal sem besedo, ona pa tudi. Odpeljala me je na razstrupljanje in dva tedna pozneje sem se začel zdraviti v rehabilitacijskem centru za odvisnost.

Tam ste se udeležili tudi tečaja za spoznavanje osnov krščanske vere Alfa.
Da, vodili so jo mladi, ki so delili svoje izkušnje žive vere. Beseda “živa” tukaj ni naključna. Še nihče mi ni tako oznanjal evangelija. Tam sem močno čutil Božjo navzočnost. Prelomnica je bila molitev za izlitje darov Svetega Duha, ki je popolnoma spremenila moje življenje.

Od kod ideja za doktorat iz teologije?
Po spreobrnjenju sem začel brati veliko knjig o verskih tematikah. Odločil sem se sistematizirati znanje, ki sem ga usvajal, in se tako približati Bogu in ga bolje spoznati. Branje Svetega pisma je bilo zame izjemno pomembno v tem procesu. Zanimivo, po Svetem pismu sem segal že v dneh, ko sem jemal mamila. Že takrat me je Božja beseda zanimala in spodbujala k razmišljanju.

View this post on Instagram

A post shared by Kompania Jonatana ❤ (@kompania_jonatana)

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
duhovnikspreobrnjenjezasvojenost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.