Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pričarajte si domačno, toplo in razkošno vzdušje v zavetju doma

shutterstock_1849580455.jpg

Alliance Images | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 29/10/22

Čar jesenskih večerov: toplina doma in domačni občutki ob vaših najljubših vonjih, teksturah in predmetih

Jesen je lahko naravnost čarobna. Celo tisti, ki ne marajo preveč jeseni, priznavajo, da ima svoj čar prav zaradi jesenskih večerov. Ker se hitro stemni, nas kar samo vleče v toplo udobje doma. Prijetna svetloba, toplota, udobje kavča in dobra knjiga ali film …

Kaj je lahko še lepšega? Za pravo vzdušje toplega udobja in ugodja znajo poskrbeti tudi Skandinavci, ki so prav zaradi dolgih in mrzlih zim izpopolnili umetnost prijetnega počutja v domačnosti toplega doma.

V duhu danskega “hygge” torej ponujamo nekaj predlogov, kako si boste dolge jesenske in zimske večere naredili še prijetnejše.

1Ustvarite si svoj kotiček za “gnezdenje”

Na naše dobre občutke vplivajo materiali, ki nas obdajajo. Les kot najlepši naravni material, ki ima tudi svoj naraven vonj, razkošne tkanine in usnje nam nudijo izkušnjo topline in domačnosti. Tako si lahko najljubši kotiček na kavču ali v naslanjaču še dodatno popestrimo s toplo in mehko odejo, žametasto blazino …

Če imate možnost, si lahko kotiček za branje ali delo na prenosniku uredite ob oknu. Skandinavci si pogosto omislijo okensko nišo ali širšo polico, s katere lahko opazujejo dogajanje na ulici ali pred hišo.

Prav razlika med mrzlo zimsko pokrajino ali deževnimi kapljami, ki polzijo po steklu, in toplino mehkega zavetja nam da občutek neverjetnega ugodja in zadovoljstva, da smo lahko doma.

Cozy autumn home

2Naj bo svetloba!

Za romantičen jesenski občutek naj bo svetloba nekoliko pritajena in, če se da, topla, to pomeni rumenkasta. Če imate domač kamin na drva, lahko opazujete ples plamenov, ki nas zaziba v sproščenost.

Namesto velikih stropnih luči prižgimo rajši manjše namizne ali bralne svetilke, ki si jih lahko namestimo na različne konce spalnice ali dnevnega prostora. Če pa vam ugajajo sveče, lahko prižgete tudi sveče za “cosy” občutek, pazite le, da ne pride do nesreče.

3Vonji, ki nas pomirjajo

Verjetno ni bolj domačnega vzdušja, kot ga pričara omamen vonj iz pečice: vonj po sveže pečenem kruhu, sadni piti, piškotih ali jabolčnem zavitku … Tudi otroci se kar sami zberejo okrog kuhinjske mize, če iz pečice diši.

Poleg vonja doma pripravljenih dobrot pa se nam v toplih dneh priležejo tudi vonji, ki nam pomirjajo dihala in lajšajo suh zrak v stanovanju: eterična olja smrekovih vejic, pomaranče, cimeta, mentola in evkaliptusa … Pripomogla bodo tudi k sprostitvi in prijetnemu spancu za vso družino.

4Obkrožite se s predmeti, ki jih imate radi

Na prvem mestu so to knjige, kajti ni boljšega občutka od uric, ki si jih vzamemo čisto zase in se zatopimo globoko v svet dobre knjige. V današnjem času, ki ga napolnjuje stalno hitenje, je to pravzaprav eno največjih razkošij. S tem polnimo svojo domišljijo, duha, pa tudi notranje baterije.

Poleg tega verjetno spada tudi skodelica vašega najljubšega toplega napitka. Če je to skodelica, ki vam tudi vizualno budi lepe občutke, boste toliko raje segli po njej. Pripravite si vroč in krepčilen čaj, morda dišečo kavo, ali pa se posladkajte s kakavom ali vročo čokolado … Užitek zagotovljen!

Tags:
dom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.