Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Mater Terezijo sem poznal, priznava filmski ustvarjalec, vendar ne na ta način

MOTHER TERESA

Photo by Patrick Delahanty | Courtesy of the Knights of Columbus

John Burger - objavljeno 15/10/22

Namen novega filma je predstavitev znamenite svetnice mlajšim generacijam

David Naglieri, ki že vrsto let dela v katoliških medijih, je dobro poznal zgodbo matere Terezije. Toda v primerjavi s tem, kaj vse je izvedel, ko je o njej posnel dokumentarni film ob 25. obletnici svetničine smrti, je ugotovil, da je bilo njegovo znanje nekoliko površno.

Ko je film z naslovom Mati Terezija: nihče nima večje ljubezni sredi septembra prišel v ameriške kinematografe, je Naglieri sveto mater Terezijo bolje spoznal z najmanj treh pomembnih vidikov.

1ZA OSAMLJENE MLADOSTNIKE

Eden od teh vidikov je povezan z najmlajšimi generacijami, ki jim materialno gotovo ničesar ne primanjkuje, čeprav se bo svet matere Terezije spominjal kot ostarele žene z globokimi gubami na obrazu, ki se je posvečala najbolj ubogim med ubogimi.

“Mislim, da ko recimo pogledamo razširjeno uporabo družbenih omrežij in vidimo, da so ljudje vse bolj osamljeni, opažamo vedno večjo osamljenost, vedno večjo stopnjo depresije med našimi mladimi – in mislim, da je to pogosto simptom te duhovne revščine, ki jo je prepoznala mati Terezija,” je Naglieri dejal v enem od pogovorov za medije.

“Pogosto je govorila, da je največja revščina duhovna – osamljenost, ki jo je opazila v zahodnih državah, ki so bile materialno bogate.” Namen filma Mati Terezija: nihče nima večje ljubezni je predstaviti svetnico novi generaciji, je pojasnil Naglieri, ki je napisal scenarij in film tudi režiral.

V eno uro in 55 minut dolgem dokumentarcu, ki je medijski projekt Kolumbovih vitezov, se igrani deli biografije matere Terezije prepletajo z obiski misijonark ljubezni po različnih krajih. Ker red sester, bratov in duhovnikov, ki ga je ustanovila svetnica, deluje po vsem svetu, je moral dokumentarec pokriti kar velik del sveta.

“Bili smo v Tijuani v Mehiki, kjer smo snemali njihovo delo z migranti in begunci,” je povedal Naglieri, producent in medijski upravitelj pri Kolumbovih vitezih.

“Potovali smo v Rio de Janeiro oziroma malce zunaj Ria, območje se imenuje Crackland, kjer delajo z odvisniki od kokaina in drugih drog ter preprodajalci mamil, ki živijo v skrajni bedi ob železniških tirih in jim ni dovoljeno vstopiti niti v favele, najubožnejše predele Ria de Janeira. Z brezpilotnimi kamerami smo spremljali [sestre misijonarke ljubezni], ki so s čolni plule po porečju Amazonke, prinašale evharistijo in učile verouk otroke teh staroselskih plemen brez stika z zunanjim svetom. V Nairobiju v Keniji smo snemali v tamkajšnjih najubožnejših četrtih, kjer delajo s hudo prizadetimi otroki. Te podobe prikazujejo še vedno trajajoče delo in poslanstvo matere Terezije, ki se odraža v življenju misijonark ljubezni.”

2ZDRAVLJENJE “DELITVE” MED USMILJENJEM IN PRAVIČNOSTJO

Druga spoznanja, ki jih je Naglieri, med drugim tudi prejemnik filmske nagrade emmy, dobil z delom pri tem projektu, prav tako govorijo o izkušnjah kristjanov na razmeroma bogatem Zahodu in ne o najbolj ubogih med ubogimi.

Delitve, s katerimi se Cerkev trenutno sooča, so po njegovih besedah povezane z napetostmi v odnosu do pravičnosti in usmiljenja. Mati Terezija je dala dober zgled, ki kristjanom v tem pogledu lahko zelo koristi, je prepričan filmski ustvarjalec.

“Mati Terezija je resnično velika priča za to generacijo v smislu, da je bila ta popolna mešanica in popolna združitev pravičnosti in resnice na eni strani ter ljubezni in usmiljenja na drugi,” je dejal Naglieri.

“Mislim, da se veliko sporov, ki obstajajo znotraj Cerkve, pa tudi v širši družbi, pogosto vrti ravno okoli tega … kje stojiš na tej meji med pravičnostjo in ljubeznijo, usmiljenjem in resnico.”

Mati Terezija zagotovo ni bila oseba, ki bi se izogibala posredovanju težkih resnic. V filmu so prikazani deli njenega nagovora ob prejemu Nobelove nagrade za mir leta 1979.

“Največji uničevalec miru dandanes je krik nedolžnega nerojenega otroka. Kajti če mati lahko ubije svojega otroka v lastni maternici, kaj preostane tebi in meni, da ubijeva drug drugega?” je dejala, medtem ko je v občinstvu v Oslu sedelo nekaj sto vplivnih in lepo oblečenih ljudi. “Narodi, ki so uzakonili splav, so po mojem mnenju najrevnejši narodi.”

Toda po Naglierijevih besedah je veliko ljudi, s katerimi se je pogovarjal za svoj film, povedalo, da je bila največja vrlina matere Terezije usmiljenje.

“Nikoli ni nikogar obsojala — v nobenem pogledu, vedno in povsod je popolnoma odražala usmiljenje in Božjo ljubezen,” je dejal. “Prav ta ljubezen se je dotaknila življenj številnih ljudi. V filmu imamo veliko pričevanj ljudi, kot je recimo Jim Wahlberg, starejši brat igralca Marka Wahlberga. Jim Wahlberg je prestajal šest- do devetletno zaporno kazen zaradi ropa, bil je odvisnik od drog, ni bil veren človek in je Boga dojemal kot nekoga, ki te želi kaznovati – imel je negativno predstavo o zastrašujočem Bogu. In ko je srečal mater Terezijo, ko je nagovorila zapornike, se mu je zdelo, da je prvič videl obraz usmiljenega Boga. Njene besede so se ga globoko dotaknile in ga pripeljale do tega, da je začel spraševati o Jezusu, o veri, na koncu pa se je vrnil h katolištvu ter postal katoliški oznanjevalec in govornik.”

“Zato menim, da je v številnih pogledih svetnica za naš čas,” je prepričan Naglieri. “Resnično je predstavljala popoln zgled, kako lahko ohranjamo resnice Cerkve, kako smo lahko močni, pogumni, obenem pa na povsem uravnotežen način izražamo Božje usmiljenje in Božjo ljubezen.”

3VSAK DOM JE TABERNAKELJ

In končno, njen zgled evharistične pobožnosti, ki ga še vedno udejanjajo misijonarke usmiljenja v samostanih po vsem svetu, pa je tudi zgled, ki nagovarja Cerkev v Združenih državah Amerike, ki zdaj vstopa v večletni projekt “evharistične prenove”.

“Mati Terezija je trdno verjela, da je isti Kristus, ki je skrit v evharistiji, tudi Kristus, ki je skrit v ubogih,” je dejal Naglieri. “V njeni veri in duhovnosti sta bila ta dva dejavnika neločljivo prepletena.”

Film poudarja željo matere Terezije, da bi bili njeni samostani znani kot tabernaklji – kjer Jezus Kristus živi v evharistiji in od koder Njegova ljubezen teče na ulice, da bi ozdravila revne in zlomljene.

Naglieri je še dejal:

“Mati Terezija je svetnica našega časa. Mislim, da je njeno sporočilo o iskanju Jezusa v bližnjem, o izkazovanju Božjega usmiljenja vsem, ki jih srečaš, o zavezanosti služenju najbolj ubogim med ubogimi, o ponižnosti in milosti, s katero je služila in sledila svojemu poslanstvu, o vseh vidikih njenega življenja zelo uporabno za našo generacijo.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.