Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Pričevanje nekdanje mormonke: “Nismo imeli razumnih argumentov, ki bi temeljili na Svetem pismu”

WhatsApp-Image-2022-09-23-at-09.55.38.jpeg

Gentileza Yasmin Oré

Violeta Tejera - objavljeno 11/10/22

Yasmin Oré je v nekem obdobju postala mormonska misijonarka, vendar ji je Bog pokazal pot nazaj v katoliško vero. Zdaj pomaga drugim najti pot iz sekt ali situacij, kakršno je sama doživela v Latinski Ameriki

Yasmin se je rodila in odraščala v katoliški družini v Peruju. Obiskovala je verouk, prejela zakramente in vsako nedeljo hodila z družino k maši. Tako je bilo vse do začetka študija, ko je srečala prijateljico iz otroštva, ki je bila mormonka. Spet sta se začeli družiti in Yasmin je začela sodelovati na dogodkih, ki so jih organizirali mormoni.

“Všeč mi je bilo, kar so mi ponudili, izvajali so veliko dejavnosti, ki jih nisem našla v Katoliški cerkvi,” se spominja. Nehala je hoditi k maši in se pridružila mormonskim “zakramentnim sestankom”.

Mormonka v misijonu

Pri 19 letih se je Yasmin dala krstiti po mormonskem obredu. Družina jo je spoštovala. Zdelo se jim je, da je “Bog zanjo iskal drugo pot”.

Ponudila se je, da se odpravi na misijo, ki je sicer obvezna samo za moške. Nadrejeni so to sprejeli in jo poslali v Ekvador. “Morala sem obiskovati ljudi, potrkati na čim več vrat in jih prepričati, da postanejo mormoni. Tako je bilo tri leta,” se spominja.

Prva kriza

Vse se je spremenilo, ko ji je nadrejeni dejal, da mora poskusiti spreobrniti svojo mamo, starejšo gospo, katoličanko, z veliko marijansko pobožnostjo.

“Pogovarjala sem se z njo, jo poskušala prepričati in odgovorila je s svojimi argumenti,” se spominja Yasmin. “Takrat se je nekaj v meni spremenilo in spoznala sem, da je nepošteno, da jo skušam spreobrniti. Da moram spoštovati njeno katoliško vero.”

Druga kriza

Nato je srečala evangeličanskega pastorja, ki ga bi prav tako morala poskusiti spreobrniti v mormonstvo.

“Spoznala sem, da mi postavlja svetopisemska vprašanja, na katera nisem imela odgovorov, nisem vedela, kako naj mu odgovorim. Nismo imeli razumnih argumentov, ki bi temeljili na Svetem pismu,” pravi Yasmin.

Zvonovi Svetega Duha

Navkljub dvomom jo je kolega mormon prepričal, da so njeni dvomi zgolj delo hudiča. Nadaljevala je z delom na misijonu, dan za dnem, od vrat do vrat, dokler je ni spet vznemirilo nekaj novega.

“Nekega jutra so sredi mojega dela zazvonili zvonovi katoliške župnije, mimo katere smo šli,” se spominja Yasmin. “Ta zvok je pretresel moje telo. Vedela sem, da se mi je razodel Sveti Duh in mi odprl oči. Ta katoliška župnija mi je pokazala resnico.”

Po tej izkušnji je Yasmin zaprosila za odhod domov. Opustila je misijo, nehala biti mormonka in se vrnila v Peru, kjer se je združila s svojo družino in se ponovno pridružila Katoliški cerkvi.

shutterstock_675368233.jpg
Preberite še:Sveti Duh preseneča

Širjenje pričevanja

Po svoji vrnitvi v Peru je začela Yasmin po spletu širiti svoje pričevanje in dosegla veliko ljudi, ki so tako kot ona v Latinski Ameriki iskali izhod iz sekt. V tem času je spoznala tudi svojega moža. Zdaj skupaj živita v Španiji, kjer še naprej prek spleta širita svoje pričevanje o spreobrnjenju v katolištvo.

Yasmin zdaj tudi dela kot učiteljica verouka in se o tem rada pogovarja z najstniki. Trdi, da če je nekdo “oblikovan in izpolnjen”, težko zapusti Katoliško cerkev.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
spreobrnjenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.