Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 izhodišča, kako naj očetje vzgajajo svoje hčere

PARENTING

Shutterstock | Liderin

José Antonio Méndez - objavljeno 04/10/22

Očetje, če se potrudite, da boste dali svoji hčerki te tri stvari, boste osvojili njeno srce in jo obvarovali pred ljubezenskimi razočaranji

Na eni od svojih konferenc je ameriška pediatrinja Meg Meeker, avtorica knjige Očka, ki si moj junak. 10 skrivnosti za očke z odraščajočimi hčerkami, ponudila tri ključne nasvete, ki očetom pomagajo zgraditi lep odnos s hčerkami in jih obvarujejo pred morebitnimi ljubezenskimi razočaranji.  

Kot poudarja strokovnjakinja, se morajo očetje zavedati, da so oni prva ljubezen svojih hčera: oni jih naučijo, kako jih morajo moški ljubiti in skrbeti zanje.

Ti vzgojni nasveti veljajo tako za očete kot matere. 

Pozornost

Prvi nasvet pravi, naj bomo pozorni do svojih hčera.

Odložite telefon. Ko se vrnete domov, pozdravite hčerko in z njo vzpostavite očesni stik. Vsak teden si vzemite nekaj časa, ki ga preživite sami s hčerko (ali sinom): pojdite z njo na vrt, v naravo, igrajta se z žogo, pospremite jo po nakupih, pojdite skupaj v kino ali v kavarno na sladoled ali pijačo. Ni treba, da je ta skupni čas zelo dolg, vendar ko boste svoji hčerki (ali sinu) posvetili vso svojo pozornost, se bo počutila pomembna in cenjena.

Naklonjenost, toplina

Pozornosti sledi drugi nasvet – naklonjenost oz. toplina.

Ne bodite zadržani, objemite svojo hčerko. Otroci in mladostniki potrebujejo naklonjenost in toplino svojih staršev, pa čeprav tega ne bodo priznali.

Potrditev

Nazadnje pa ameriška pediatrinja poudari, da je treba hčerki dati potrditve: 

“Treba je najti njene značajske vrline (in ne telesnih), ki jih občudujete, in ji tako omogočite, da doživi potrditev svoje vrednosti. Na primer, rečete ji lahko: ‘Vem, da se zelo trudiš: igranje violine in matematika ti nista najbolj všeč, ampak vztrajaš, tudi ko ti zmanjkuje volje. To mi je všeč.'”

Za konec je strokovnjakinja povedala: 

“Očetje in matere, če se boste potrdudili, da daste svojim otrokom te tri stvari: pozornost, naklonjenost in potrditev, boste osvojili njihovo srce in jih obvarovali, da ne zaidejo na kriva pota.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in in priredila Marina Vidmar.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.