Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 2. decembra |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

“Bog je izbral majhnost, da bi se nas dotaknil in pripeljal do resničnih stvari, ki štejejo”

BREZJE

Marko Vombergar | ALETEIA

Aleteia Slovenija - objavljeno 03/10/22

Blagoslov na novo postavljenega relikviarija svetega Frančiška Asiškega na Brezjah

V torek, 4. oktobra, obhajamo god svetega Frančiška Asiškega. Frančiškova nedelja pred praznikom pa je za slovensko Marijino narodno svetišče na Brezjah posebej slovesna, saj predstavlja obletnico posvetitve cerkve in razglasitve cerkve za baziliko Marije Pomagaj.

Brezjanska cerkev je bila posvečena na rožnovensko nedeljo leta 1900, prav tako je bila na rožnovensko nedeljo leta 1988 proglašena za baziliko Marije Pomagaj. Obeh jubilejev se na Brezjah vsako leto spominjajo s slovesno sveto mašo.

Pri nedeljski sta, kot poroča brezjanski portal marija.si, somaševala pater Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike, in provincial slovenske frančiškanske province svetega Križa, pater Marjan Čuden, ki je izpostavil povezanost Marije in svetega Frančiška.

BREZJE

“Marija nikoli ni postala vzvišena”

“Sveti Frančišek Asiški je Marijo občudoval, jo posnemal, želel je biti kot Ona. Bog je izbral majhnost, da bi se nas dotaknil in pripeljal do resničnih stvari, ki štejejo. Tudi Marija nikoli ni postala vzvišena, tudi ko je postala Božja Mati. Sprejmimo majhnost, na način Jezusa, Marije in svetega Frančiška Asiškega. Prosimo, Gospod, da bomo majhnost vzljubili, da ostane srčika naše vere. Marija, Kraljica rožnega venca, sveti Frančišek, zgled majhnosti, prosita za nas,” je med drugim povedal.

“Soseda” sv. Frančišek in sv. Janez Pavel II.

Po koncu svete maše je sledil blagoslov na novo postavljenega relikviarija svetega Frančiška Asiškega. Ta je v baziliki Marije Pomagaj postavljen v kapeli sv. Antona Padovanskega, ob relikviariju svetega Janeza Pavla II. Oglejte si serijo fotografij relikviarija.

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.