Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

“Zame je avtizem velesila,” pravi najmočnejši človek na svetu

Tom Stoltman

@tomstoltmanofficial | Instagram

Beata Dazblaz - objavljeno 11/09/22

Nikoli naj ne bi dosegel ničesar ‒ takšne "obete" je Škot Tom Stoltman slišal od svojega učitelja športne vzgoje

Tom Stoltman je visok 2,03 metra in tehta približno 190 kilogramov. Pri petih letih so mu postavili diagnozo avtizma.  

Najmočnejši človek na svetu

Kot pravi v kratkem dokumentarnem filmu Telovadnica mi je rešila življenje, je bilo njegovo otroštvo zelo težko, v šoli so se iz njega norčevali in ga podcenjevali. Starejši brat Luke ga je v nekem trenutku pozval, naj začne trenirati v telovadnici. Sprva mu ideja ni bila všeč, predvsem zaradi občutka, da ga drugi med vadbo opazujejo.

Nato ga je brat predstavil klinični psihologinji, ki se je specializirala v delu z ljudmi z avtizmom in ki mu je pomagala spremeniti odnos do samega sebe. “Prvih pet, šest let sem bil močan samo fizično, psihično sem bil šibek, ko sem izboljšal to plat, sem v letu in pol postal prvak,” pravi Tom.

View this post on Instagram

A post shared by Tom Stoltman (The Albatross) (@tomstoltmanofficial)

“Avtizem je moja supermoč”

Dokumentarec Telovadnica mi je rešila življenje je del kampanje, v kateri Tom želi pomagati drugim osebam z avtizmom verjeti vase.

“Najbolj sem ponosen, ko vidim avtističnega otroka v telovadnici, kako dviguje uteži, se prilagaja in hitro razvija. Ko je sam svoj superjunak,” pravi Tom. Pravi, da je avtizem zanj velesila.

To ni le zgodba Toma o odkrivanju svojega talenta in moči. Je tudi zgodba o bratski ljubezni, čutu odgovornosti drug do drugega in zvestobi dani besedi. Tomova mati je namreč, ko je začela slutiti, da se bliža njena smrt, prosila sina Luka, naj skrbi za svojega mlajšega brata.

“Vedel sem, da moram to storiti,” pravi Luke. “Danes, ko je Tom najmočnejši človek na svetu, se počutim nekoliko olajšano. Mislim, da sem s tem dokončno izpolnil obljubo, ki sem jo dal najini materi. Poskrbel sem, da je Tom v redu. Da napreduje in je v nečem najboljši na svetu,” pravi Luke.

Luke je leta 2021 sam osvojil naslov najmočnejšega človeka v Evropi. Potem, ko sta se oba brata leta 2019 in 2021 kvalificirala v finale izbora najmočnejših ljudi na svetu, veljata za najmočnejša brata vseh časov.

Tom je bil dvakrat imenovan za najmočnejšega človeka na svetu in najmočnejšega človeka Velike Britanije. “Pred desetimi leti si sploh nisva mislila, da je to mogoče,” pravi njegov brat Luke.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
šport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.