Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Želela je narediti samomor, rešila jo je karabinjerka: “Tvoje življenje je dragocen dar”

Sonia Cannistraci

AMnotizieVideo | YouTube

Silvia Lucchetti - objavljeno 06/09/22

49-letna ženska je bila tik pred tem, da se vrže z balkona, potem ko jo je partner grozljivo napadel

23. avgusta je v kraju San Giorgio a Cremano (Napoli) 49-letna ženska grozila, da bo naredila samomor, potem ko jo je napadel 46-letni partner. Od tega jo je odvrnila mlada sicilijanska karabinjerka Sonia Cannistraci, ki to službo opravlja že štiri leta.

Dogodki

Tisti torek zvečer je ženska na balkonu v prvem nadstropju večstanovanjske stavbe kričala in klicala na pomoč ter kazala na moškega, ki je bežal. Bil je njen partner: napadel jo je in jo poskušal ubiti ‒ zadušiti z vzglavnikom. Ženska je bila obupana in tako iz sebe, da je s skokom z balkona hotela narediti samomor. Njen brezup in trpljenje sta jo pripeljala do roba.

Posredovanje Sonie Cannistraci

Moškega so ujeli karabinjerji ob pomoči policistov. Sonia Cannistraci, 30-letna karabinjerka, je poskušala vzpostaviti stik z žensko na balkonu.

Gospa je povedala o napadu, ki ga je pravkar doživela, Sonia pa jo je poskušala odvrniti od njene namere, jo umiriti in ji dati občutek varnosti z besedami:

“Tvoje življenje je dragoceno. Življenje je preveč dragocen dar, ne vrzi ga stran zaradi moškega, ki te ponižuje.”

Ta ženska je doživljala nasilje že v preteklosti, vendar nikoli ni imela moči, da bi storilca prijavila. Kdo ve, kaj je čutila, ko je slišala te besede. Morda se je za trenutek razblinil del njene bolečine. Morda je ob mlajši ženski, ki ji je tako ljubeče poskušala pomagati, pomislila: uspelo mi bo, moram začeti znova, to si zaslužim, pomembna sem.

“Na srečo sem uspela vzpostaviti stik z njo”

Karabinjerka je povedala:

“Ni me hotela niti pogledati, eno nogo je imela že čez ograjo, ampak na srečo mi je uspelo z njo vzpostaviti stik, tudi očesni. Ko je začutila, da je med nama empatija, sem ji rekla, da je življenje preveč dragocen dar, da bi ga metala stran zaradi moškega, ki jo samo ponižuje. Takrat sem začutila, da me je začela poslušati in se bo pred dejanjem ustavila.”

Uglasiti se z njenim trpljenjem

To je bil kompleksen in občutljiv poseg. Ti trenutki so bili polni napetosti in zaskrbljenosti.

“Najtežje se je bilo uglasiti z njo, z njenim trpljenjem, ni me gledala, bila je v primežu besa in panike. Na srečo mi je uspelo doseči, da me je začela poslušati, in od tistega trenutka je bil moj edini cilj, da ji dam vedeti, naj ne zavrže življenja.”

Sonii je uspelo, gospa je danes živa in upajmo, da ji bo uspelo premagati travme, ki jih je doživela, in zaživeti srečno, obdana s pristno ljubeznijo.

Ko delamo z ljubeznijo

Karabinjerka je samo opravljala svoje delo. Tako bi rekli skeptiki. Vendar delo obrodi sadove samo, ko ga opravljamo z ljubeznijo.

Morda se je tudi Sonia Cannistraci od utrujenosti in stresa včasih vprašala, če se je vredno truditi, če ima njena služba res smisel in vrednost. Odslej bo imela pomemben spomin, iz katerega bo zajemala moči v težkih trenutkih, saj je tisto, kar je naredila za to žensko, lahko storila samo ona. V tem je globok pomen uniforme, ki jo nosi. Kot pravi italijanski duhovnik don Fabio Rosini v eni od svojih katehez:

“Obstajajo ljudje, ki jih samo ti lahko ljubiš, obstajajo naloge, ki jih samo ti lahko opraviš, besede, ki jih samo ti lahko izrečeš, čustva, ki jih samo ti lahko občutiš. V Kristusovem imenu bodi to, kar si (…)”

* Karabinjerji so pripadniki italijanske vojaške policije, ki pa pogosto opravljajo tudi civilne naloge.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Marina Vidmar.

Tags:
samomor
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.