Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zabavne septembrske aktivnosti za družine z majhnimi otroki

RODZINA

Oliver Rossi/Getty Images

Tina Martinec Selan - objavljeno 06/09/22

Ustvarimo otrokom nepozabne septembrske spomine

September je čudovit mesec, saj vroče poletje izgublja svojo moč, narava pa se počasi začenja barvati v njene najlepše in najbolj razkošne barve. Veliko razlogov za hvaležnost in majhne trenutke praznovanja torej. Kaj lahko ta mesec počnemo z otroki, da ga bodo ohranili v lepem spominu?

1. Praznovanje Marijinega rojstnega dne

Bliža se rojstni dan naše nebeške matere Marije (8. september). Če lahko, pojdite ta dan z otroki k sveti maši. Če pa vam družinska logistika to onemogoča, lahko zvečer z otroki preberemo kakšno poglavje o Mariji iz otroškega Svetega pisma, zmolimo skupaj desetko rožnega venca (to ni predolgo niti preveč naporno tudi za mlajše otroke) ter zapojemo kakšno Marijino pesem.

2. Nabiranje jabolk

Če imate sadovnjak ali pa ga imajo stari starši, sorodniki ali prijatelji, pojdite čez vikend tja in nabirajte jabolka. Večina sort je zrelih za pobiranje; če čakamo predolgo, jih bodo namesto nas pojedle ose, sršeni ali pa bodo popadala na tla in zgnila.

Pri pobiranju jabolk lahko sodelujejo tudi najmlajši otroci, pazimo le, da jih ne piči kakšna žuželka (te se rade hranijo s sladkim sokom v jabolkih).

3. Domače jabolčne dobrote

Ker vseh nabranih jabolk verjetno ne bomo takoj pojedli, skupaj z otroki iz njih pripravimo kakšno slastno domačo jabolčno poslastico. Zelo hitro in preprosto skuhamo čežano ali kompot, če dodamo žlico medu, malce cimeta in lupino limone, bo okus res poln in hitro ju bo zmanjkalo.

Seveda ne moremo mimo jabolčne pite ali zavitka, tudi tukaj lahko otroci pomagajo pri mesenju testa ter lupljenju in ribanju jabolk.

4. Sprehod po gozdu

Drevesa se že počasi odevajo v rjave in zlate odtenke, na tleh so že divji kostanji, pa lešniki in nekateri drugi zanimivi gozdni plodovi. Vzemimo s seboj nahrbtnik z okrepčilom in se podajmo v gozd ali na hrib. Ne bo nam več tako vroče kot poleti, če pa bo dan topel, si lahko na koncu v jezeru ali potočku še vedno ohladimo noge ali pa otrokom omogočimo igro ob vodi.

5. Preživimo čim več časa na prostem

Ker se bodo dnevi jeseni še prehitro skrajšali in bo kmalu tudi bolj hladno, res velja izkoristiti vsak trenuten še za preživljanje časa na prostem. Številne otroške delavnice in predstave v naših mestih in vaseh v tem mesecu še potekajo zunaj, še posebej ob koncih tedna.

Tudi za kakšen piknik z družino in prijatelji je še super priložnost. Druženje na prostem je za otroke mnogo lepše in boljše od vsakega nakupovalnega središča.

6. Branje jesenskih knjig

Ob večerih berimo otrokom knjige z jesensko vsebino. Če obiščemo knjižnico, bomo presenečeni, koliko otroških slikanic se dogaja v jesenskem času, običajno pa so glavni junaki gozdne živali in njihove pustolovščine. Omogočimo otroku poslušanje in stiskanje z nami ob lepi slikanici ter tudi občudovanje slikovitih ilustracij, ki mu bodo burile domišljijo.

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.