Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Sumim, da mi je zakonec nezvest. Kako naj ukrepam?

shutterstock_1902702700.jpg

New Africa | Shutterstock

William Dellamary - objavljeno 14/08/22

Veliko parov ima t. i. kompleks Sherlocka Holmesa in čuti potrebo, da skrivaj spremlja in raziskuje vedenje svojega zakonca. Psiholog predlaga načine, kako se izogniti nezaupanju

Mnogi se bojijo nezvestobe in imajo pogosto v mislih, da jim je partner nezvest. Zato se odločijo odkriti domnevno “resnico”, kaj njihov partner počne na skrivaj. Ko opazijo nekaj nenavadnega, se takoj pojavijo različne vrste negotovosti in ljubosumnih fantazij.

Občutek ljubosumje se je v zadnjem času povečal preprosto zato, ker se je povečal občutek teritorialnosti in posedovanja drugega. Pojavil se je občutek, da ljubiti pomeni posedovati, da je drugi del “mojega” bitja, kot da bi bil še en kos lastnine, ki jo imamo. Zato morate poskrbeti zanj, da vam ga ne odvzamejo.

Nemški filozof Johannes B. Lotz nas je spodbudil k razmišljanju, da se prava ljubezen odraža v zaupanju v osebo, ki jo ljubimo. Tako nas Bog ljubi in nam zaupa.

Kjer je zaupanje, je tudi ljubezen, kar pomeni, da ko nehate zaupati, nehate tudi ljubiti. Ko par začne dvomiti v vedenje in odločitve drugega, začne živeti z nečim, kar je prav tako v nasprotju z ljubeznijo: s strahom.

Ko strah napade um, človek živi na podlagi domnev in domišljije, ki jo sprožijo dejanja drugega. Zato ga je treba raziskati. Ali druga oseba počne kaj narobe, kaj skriva ali laže? Takrat tudi vi nehate zaupati in verjeti v iskrenost zakončevih besed.

Mreža nezaupanja

Ko se začne razvijati klobčič nezaupanja, pot vodi do občutka, da gredo stvari narobe in da moramo za vsako ceno poiskati resnico. Posameznik meni, da je treba preveriti, kaj počne druga oseba. To seže vse do vohunjenja in vdiranja v njeno zasebnost, da bi tako potrdil, da prihaja do laži in izdaje.

Za ljubosumne posameznike morda velja rek “kdor išče, ta najde”. Ker je danes mobilni telefon nepogrešljivo komunikacijsko orodje, mnogibrez soglasja zakonca iščejo dokaze o številnih dejavnostih, ki jih zakonec opravlja, ter tako skušajo dokazati, da je njihova navidezna laž čista prevara ali nedolžnost.

Morda je vse to zelo res in je lahko oseba razočarana nad resnico. Toda globoko v sebi sta oba že zlomila najpomembnejšo stvar, to je zaupanje. Prva oseba zato, ker dela napačne stvari, laže in goljufa, druga pa zato, ker ne verjame in dvomi.

Resničnost se postavi na svoje mesto in oba sta ujeta v bolečino izdaje, laži in nezvestobe ter skrivata svoja prava čustva in misli. Skrb, da bi izvedeli resnico, se na koncu spremeni v mučno pot trpljenja in spremembe kakovosti življenja zakoncev, kar vpliva na celo družino.

Pogum, da vprašate

Zelo pomembno priporočilo ob negotovosti in dvomu o morebitni zakončevi nezvestobi ali lažeh je, da ne zapadete v skušnjavo, da bi delovali kot detektiv. Bolje se je zateči k pogumu, da vprašamo in izrazimo težo svojih občutkov.

Namesto pritoževanja in soočanja je bolje, da čustva prenesete na druge in poveste, kaj se vam dogaja – brez potrebe po obtoževanju in kazanju na drugega kot na krivca ali povzročitelja trpljenja.

Zelo pomembno je, da zakonec ve, kaj čutite, česa se bojite in o čem razmišljate. Tudi če to zanika ali vam zagotavlja, da gre za neutemeljene sume, ste že izpolnili dolžnost, da s svojimi občutki sporočite, kaj se dogaja, namesto da se spustite v nepremišljeno preiskovanje Sherlocka Holmesa.

Če gre res za nezvestobo ali laži, se je bolje z njimi soočiti že na začetku in najti rešitev, kot pa se jeziti in živeti na podlagi drznih domnev ali strašnih zgodb, ki si jih izmislimo s pomočjo domišljije.

Bolje je zaupati, ker je to pravo dejanje ljubezni. Izraziti morate, kaj se vam dogaja, in se z vprašanjem soočiti nežno in prijazno, iz oči v oči, tako da oba poiščeta vzrok ali možno rešitev, namesto da bi delala nesrečne drame in škandale.

Najboljša rešitev je pogumen in pravočasen dialog!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.