Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj točno je “delo na sebi” in zakaj nam izboljša življenje?

WOMAN IN PARK

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 09/08/22

Delo na sebi vključuje najrazličnejše stvari, tehnike in procese

Tok življenja že sam po sebi poskrbi za to, da se spreminjamo, prilagajamo svoje razmišljanje, se razvijamo (upajmo, da na bolje) in postajamo na nek način vedno bolj tisto, kar si je Bog zamislil za nas. A tudi delo na sebi je zelo pomembno, da smo na tej poti osebne rasti bolj konsistentni in da imamo neke oporne točke, po katerih lahko sproti preverjamo svojo rast ter smer, v katero gre.

Kaj je delo na sebi?

Delo na sebi vključuje najrazličnejše stvari, tehnike in procese, ki nam pomagajo, da osebnostno zorimo in se pomikamo v smer biti vedno boljši – do sebe in do drugih. Ne ustrezajo vsem ljudem enaki načini za delo na sebi. Nekateri ljudje gredo radi nekajkrat na leto na duhovne vaje (sploh tiste v tišini močno preobražajo), drugi izberejo redno molitev (npr. en rožni venec na dan), spet drugi redno rekreacijo, ki jim nudi tudi čas za refleksijo in meditacijo …

Na voljo so tudi različne terapije, kjer nas izkušen in vešč terapevt popelje čez področja naše psihe, ki potrebujejo več dela ali ozaveščanja naših nedelujočih vzorcev.

Kako naj se sploh lotim dela na sebi?

Od naše osebnosti in načina življenja je odvisno, katera metoda ali kombinacija nam najbolj ustreza. Prav tako imamo tudi različne cilje, kam bi radi prišli in katera področja našega življenja so potrebna spremembe ali rasti – je to partnerstvo, morda naš poklic in finance, je to vera, morda naša fizična forma in rekreacija …? Ko si z iskrenim vpogledom vase pridemo na jasno, kaj si želimo izboljšati, lahko izberemo metode ali kombinacije, s katerimi bomo lahko začeli.

Nekaj univerzalnih načinov za delo na sebi je:

  • pisanje dnevnika;
  • branje, še zlasti knjig z vsebino, ki se nanaša na področje, ki ga želimo izboljšati;
  • redno gibanje in fizična aktivnost;
  • samorefleksija (razmišljanje o svojih vzorcih, načinu delovanja, vzrokih zanj, kam grem, se premikam v želeno smer; če ne, zakaj ne, in podobno);
  • redno in živo versko življenje;
  • prostovoljna pomoč drugim;
  • redno si vzeti čas zase in za svojo rast;
  • izbrati nekaj, kar nam je v izziv ali česar se do sedaj še nismo lotili.

Na kakšen način nam delo na sebi izboljša življenje?

Verjetno si vsak med nami želi živeti pomenljivo, dati svojemu življenju namen in smisel. Vendar kakovostno, zavestno živeti ne pomeni, da se prepuščamo valovanju življenja kot kos lesa v nevihtnem morju. Določiti smer “plovbe”, tudi če večkrat skrenemo, nam daje dosti večjo gotovost premikanja v željeno smer.

Osebna rast, ki je nujna posledica dela na sebi, nam povečuje veselje do življenja; zaradi nje smo bolj hvaležni. Zavedamo se svojih šibkosti in slabosti, pa tudi močnih točk, kar nam povečuje samozavest. Ker skozi delo na sebi razvijamo določen način razmišljanja in krepimo dobre vzorce, je to odlična podlaga za tiste čase, ko bomo morda v slabši koži. Ko se moramo na svoji poti osebne rasti tudi malo potruditi in stisniti zobe, pa nam to daje ponižnost do lastne rasti, do lastnih zmožnosti in hkrati večjo prizanesljivost do drugih ter njihovih šibkih točk.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.