Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Pri Mariji na Svetini se je zbralo skoraj 3.000 romarjev

svetina4.jpg

Jože Potrpin | Družina

Jože Potrpin - objavljeno 08/08/22

Marijin kip, ki so ga v baročni dobi dodatno okrasili in odeli v bela oblačila, je na Svetini tudi zdaj središče češčenja

Dolgo že prihajajo romarji na Šentoščevo slavje, prvo soboto in nedeljo v avgustu na Svetino nad Štorami, idilično gorsko vas in župnijo v soupravi, k Mariji Snežni.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj.

Mogočna in dominantna cerkev njej posvečena stoji od leta 1480 ali že dlje, ko se kraj prvič omenja v dokumentih oglejskega patriarhata oz. celjskem urbarju. Njen prvotni kip, ki so ga v baročni dobi dodatno okrasili, odeli v bela oblačila, pa je tudi zdaj središče češčenja. Še posebej po mašah, ko se odvije po vasi procesija (v soboto z lučkami) z nošnjo kipa, petimi litanijami ter sklene z blagoslovom v cerkvi.

Tudi letos je bil množičen obisk. Skupno skoraj 3.000 romarjev od blizu in daleč se je zbralo v nedeljo, 7. avgusta, ko je ob somaševanju več duhovnikov in župnika dr. Vinka Kraljiča mašo na prostem daroval upokojeni škof dr. Stanislav Lipovšek, in večer pred tem, ko je maševal grosupeljski župnik Martin Golob in tudi nagovoril zbrane. Obakrat je igrala znamenita Godba Svetina, farani pa so vzorno poskrbeli za potek slavja, okrasitev cerkve in prizorišča, sodelovanje pri slovesnosti in pogostitev.

Škof Lipovšek je svojo pridigo naslonil na praznični evangeljski odlomek, ki je govoril o radostnem Marijinem obisku pri teti Elizabeti. Vprašal se je, “ali smo kristjani kaj veseli, da smo kristjani? Da smo po zaslugi staršev, starih staršev, duhovnikov, vzgojiteljev postali učenci Gospoda Jezusa Kristusa, ljubljeni otroci nebeškega Očeta? Da smo po krstu stopili v družino verujočih, Cerkev, ki je nosilka odrešenjskega dogajanja človeštva in vsega sveta? Danes smo prišli k Materi Mariji, da bi obnovili, poživili in utrdili to našo izvolitev, dragoceni dar, ki smo ga prejeli … in to izročilo predajamo iz roda v rod. Za to vam čestitam.”

V nadaljevanju je še posebej opozoril na temeljni pomen in vlogo družine. Zakaj je to pomembno? Ker se vanjo zaganjajo sile teme. “Pazimo, da se ne bi navadili na težave in probleme, s katerimi se sooča tudi sodobna družina. To je ločitev zakona, zunajzakonske skupnosti, umor nedolžnega bitja, nova teorija brezspolnosti ali spreminjanje spola, vzgoja otrok, ki se zaupa istospolnim zakoncem. Bog daj, da bi tu zmagala zdrava pamet.”

Tu moramo biti vsi sodelavci, vzgajati z dobrim zgledom, duhom evangelija. “To je najboljši odgovor na pogubne teorije. Hvala vam za vaše pričevanje.” Ob koncu je škof Lipovšek posvetil misel še sinodalnemu gibanju, posebej opozoril na nujo novih duhovnih poklicev, duhovne pomladi. Božji Materi Mariji je vse priporočil v varstvo tudi v času suše, vojne v Ukrajini in epidemije covida.

Prispevek je bil najprej objavljen na spletnem portalu druzina.si.

Tags:
Marijasveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.